Koje namirnice koje često konzumiramo oštećuju creva i garantuju gojenje?
Mnoge od omiljenih namirnica sadrže sastojke, koji mogu poremetiti ravnotežu crevnih bakterija, što dovodi do upale, pa čak i povećanja telesne težine
Zato bi trebalo izbegavati sledeće namirnice:
Kroasane
Kroasane, iako veoma ukusne, uglavnom se prave od rafinisanog belog brašna. Ovo može dovesti do skokova šećera u krvi, podstičući upalu i doprinoseći povećanju telesne težine tokom vremena.
Kombinacija šećera i rafinisanih ugljenih hidrata dovodi do brzog varenja i apsorpcije, izazivajući brzo povećanje nivoa šećera u krvi i insulina. Ovo može dovesti do povećanog skladištenja masti i većeg rizika od upale. Trans masti koje se često nalaze u ovim pekarskim proizvodima dodatno pogoršavaju upalu i negativno utiču na zdravlje srca.
Čips od krompira
Čips prolazi kroz opsežnu obradu, uključujući sečenje, prženje i začinjavanje. Ovaj proces uklanja mnoge prirodne hranljive materije koje se nalaze u krompiru i dodaje nezdrave sastojke. Takođe, pun je soli, što doprinosi visokom nivou natrijuma. Štaviše, ulja koja se koriste u prženju čipsa su bogata nezdravim trans mastima i omega-6 masnim kiselinama, koje mogu podstaći upale u telu.
Slani orašasti plodovi i semenke
Orašasti plodovi i semenke imaju brojne zdravstvene prednosti, ali njihove slane varijante unose nepotreban natrijum u ishranu, remete ravnotežu tečnosti i doprinose nadimanju. Gusti kalorijski profil orašastih plodova može biti pojačan visokim sadržajem natrijuma, što potencijalno dovodi do prekomerne potrošnje i izazova u održavanju zdrave težine.
Bombone
Možda se podrazumeva da su slatkiši jedna od najmanje zdravih kategorija hrane, ali važno je zapamtiti koliko oni mogu biti štetni za naš organizam. Među ostalim zdravstvenim rizicima, prekomerna konzumacija slatkiša može dovesti do insulinske rezistencije i sporijeg metabolizma.
Kolači
Kolači, iako su neosporno ukusni, često su povezani sa debljanjem zbog visokog sadržaja rafinisanih šećera, nezdravih masti i rafinisanog brašna. Ove poslastice su visokokalorične, a brz priliv šećera može dovesti do povišenog nivoa šećera u krvi, izazivajući insulinski odgovor koji podstiče skladištenje masti. Iako su odličnog ukusa, nedostaje im hranljiva vrednost i mnogi kolačići ne pružaju osećaj sitosti, što može dovesti do prekomerne konzumacije.