Connect with us

Aktuelno

Koja zemlja ima skoro milion jezera i šta dobijate za noćenje od 80.000 USD

Pixabay

Koji grad ima najviše hotelskih soba, a koja država ima blizu milion jezera? Gde putuju introverti, a gde ekstroverti? Da li je Pariz i dalje najpopularniji grad među turistima?

Da je svet knjiga, a da oni koji ne putuju čitaju samo jednu stranu, upozorio nas je Sveti Avgustin. Mnogo vekova kasnije naučnici su dokazali da nas putovanja zaista čine kreativnijim i pametnijim, jer promena mesta boravka i upoznavanje drugih kultura utiču na posmatranje stvari iz druge perspektive. Ovo su još neke zanimljivosti o putovanjima.

– Najposećenija zemlja na svetu je Francuska sa 82,6 posetilaca 2022. Slede SAD i Španija, a najpopularniji grad među turistima dugo je bio Pariz, ali ga je prošle godine sa šampionskog mesta potisnuo Bangkok sa 22 miliona međunarodnih gostiju, tri miliona više nego što je posetilo francusku prestonicu.

– Introverti više vole planine, dok ekstrovertni tipovi ličnosti radije biraju more za odmor.

– Najveći broj hotela u svetu ima Peking, više od 4.000. Las Vegas je američki grad sa najviše hotelskih soba, ima ih više od 150.000. Jedna od najskupljih „soba“ nalazi se u Ženevi, na obali jezera. Reč je o kraljevskom apartmanu sa 12 soba koji zauzima čitav osmi sprat hotela President Wilson. Uživanje u luksuzu sa prozorima otpornim na metke, privatnim obezbeđenjem, sefom veličine čoveka, košta više od 80.000 USD po noćenju.

– Širom sveta 1950. godine bilo je 25 miliona međunarodnih turista, a 65 godina kasnije, 1, 2 milijarde. Prošle godine, prema podacima Svetske turističke organizacije, putovalo je 900 miliona ljudi.

– Više od 90% teritorije Libije „otpada“ na pustinju, a najveća zemlja na svetu bez reke je Saudijska Arabija.

– Ako ste ljubitelj jezera, putujte u Kanadu, jer se u ovoj zemlji nalazi najviše jezera na svetu, čak 879.000, a obožavatelji vulkana, idite u Indoneziju jer ih tamo ima najviše.

– Srećniji smo ako putujemo nego ako kupujemo materijalne stvari. Ali, da li ste znali da je za sreću dovoljna i sama priprema putovanja? Čitanje o destinaciji na koju putujemo, planiranje obilazaka, iščekivanje polaska drže nas u stanju radosti.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Netflix počeo primenu strožih mera za deljenje lozinke na svom najvećem tržištu

Unsplash

Netflix je u Americi, na svom najvećem tržištu, konačno započeo naplatu deljenja lozinke sa korisnicima koji nisu članovi domaćinstva pretplatnika. Striming servis je omogućio pretplatnicima koji su na standardnim i premijum paketima, a koje plaćaju 15,5 odnosno 20 USD mesečno, da imaju jednu osobu sa kojom mogu da dele šifru i izvan svoje kuće i to po ceni od 8 USD za mesec dana.

To je samo 2 USD jeftinija opcija u odnosu na to da korisnik odabere osnovni paket ove kompanije.

Iako još nije objavljeno kako će Netflix uspevati da prepozna identitet korisnika ili naloga, iz kompanije kažu da će i dalje svi članovi domaćinstva koji su pretplaćeni moći da strimuju serije i filmove bez obzira na to gde se nalaze.

Procenjuje se da je poslednjih godina više od 100 miliona ljudi širom sveta koristilo lozinku koju su sa njima podelili prijatelji ili članovi porodice, a da nisu morali da plate. Kompanija ima inače 232,5 miliona pretplatnika iz celog sveta koji najviše doprinose prihodima platforme koji su prošle godine dostigli 32 mlrd USD.

Slab rast broja pretplatnika u poslednjoj godini, kao i gubitak starih, naveo je kompaniju da promeni raniju praksu i privoli one koji su njihove usluge besplatno koristili, da počnu da plaćaju.

Sprečavanje deljenja lozinke najpre je počelo u Kanadi, Novom Zelandu, Portugalu i Španiji, a zatim i u Latinskoj Americi.

Pored toga, pre nego što su primenili još strože mere, najavili su i opciju prebacivanja profila, kako bi i oni korisnici koji su do sada gledali preko tuđih lozinki, mogli da sačuvaju dosadašnju istoriju pregleda.

Netflix je takođe ponudio i jeftiniji paket, koji košta 7 USD mesečno, ali koji podrazumeva da se tokom serija i filmova koje korisnici gledaju, prikazuju i reklame. Od tada su dobili još devet miliona pretplatnika, od kojih se nisu svi opredelili za jeftiniji plan, piše Euronews.

Neka se spreme Britanci

Netflix je takođe kontaktirao korisnike u Velikoj Britaniji, kojih ima oko 15 miliona i obavestio ih da će uskoro i oni ostati bez opcije deljenja lozinke. U mejlu koji su pretplatnici dobili, stoji da im se savetuje da radi dodatne sigurnosti, promene lozinku.

Srbija još nije na spisku zemalja u kojima počinje naplata ove usluge, ali je pitanje trenutka kada će se plan i ovde realizovati. Inače, Netflix je za neke zemlje, uključujući i Srbiju, ažurirao cene pretplate za svoje postojeće pakete, pa tako Basic paket sada košta 4,99 EUR (ranija cena je iznosila 7,99 EUR), Standard paket košta 7,99 EUR (ranija cena je bila 9,99 EUR), dok Premium paket sada košta 9,99 EUR (stara cena 11,99 EUR).

Prema pisanju Wall Street Journal, cene su niže i u nekim zemljama na Bliskom istoku, u subsaharskoj Africi, Latinskoj Americi i Aziji.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu