Koja vrsta hrane je povezana sa depresijom kod žena?
Konzumiranje velikih količina industrijski obrađene hrane i pića, posebno ako su ove namirnice veštački zaslađene, može biti povezano sa razvojem depresije
To je pokazalo je novo istraživanje o ženama. Naime, ova studija ukazuje na direktnu vezu između konzumiranja visoko prerađene hrane i depresije, što može dovesti do čak 50 % većeg rizika za pojedince, koji konzumiraju devet ili više porcija takve hrane dnevno u poređenju sa onima koji konzumiraju četiri ili manje, rekao je Gunter Kuhnle, profesor nauke o hrani i ishrani na Univerzitetu Reading u Velikoj Britaniji, koji nije bio uključen u istraživanje.
Visoko prerađena hrana uključuje gotove supe, sosove, smrznute pice, gotova jela i hranu kao što su viršle, kobasice, pomfrit, gazirana pića, torte iz prodavnice, bombone, sladoled i drugi proizvodi koji sadrže veštačke aditive.
Naša studija se fokusirala na analizu odnosa između ishrane i povećanog rizika za novu epizodu depresije, rekli su koautori studije dr Andrev T. Chan i Daniel K. Podolski, profesori medicine na Medicinskom fakultetu Harvarda.
Dodali su da postoji mogućnost da visoko prerađena hrana može dodatno pogoršati stanje pojedinaca koji već pate od hronične depresije.