Koja hrana može biti opasna ako imate hipertenziju?
Objavljeno 06/05/2025
0
64 Views

Kako i koja hrana izaziva povišen krvni pritisak za TV Prva je objasnila doktorka Biserka Obradović.
Stručnjaci objašnjavaju da ishrana najviše utiče na hipertenziju, pogovoto so, pa se pitamo koliko soli dnevno smemo da unesemo u organizam.
Doktorka, na samom početku, podseća da je optimalan krvni pritisak 120 sa 80, i da pritisak zavisi od toga da li imamo neko kardiovaskularno oboljenje, i u tom slučaju vrednosti krvnog pritiska za takve pacijente su niže.
Ljudi, vrlo često, ne pridaju značaj krvnom pritisku. A znamo da je svaki treći uzročnik kardiovaskularnih bolesti zapravo povišen krvni pritisak. Taj visok krvni pritisak je kao ’nabujala reka’ koja teče koritom, ona nosi sve pred sobom. Kida rastinje, e tako i taj visok krvni pritisak. On kida sve ono što je na zidovima krvnih sudova i to je u stvari tromb koji se ’zakači’ u nekom krvnom sudu koji je najuži, objašnjava dr Obradović.
Doktorka je navela koju hranu ne bi trebalo da jedemo ukoliko patimo od hipertenzije jer kako kaže ishrana i fizička aktivnost su veoma važni kada je krvni pritisak u pitanju.
Najpre je istakla da se ne sme preterivati sa unosom soli.
Nekih šest grama dnevno je optimalna vrednost jer so zadržava tečnost u organizmu i tako se povećava krvni pritisak. Ne smemo unositi masne stvari, ugljene hidrate koji će praviti naslage na krvnim sudovima i sužavati krvne sudove, a kada je sužen onda će rasti krvni pritisak, rekla je doktorka Obradović.
Ona je istakla da ne bi trebalo biti više dve kafe dnveno.
Apelovala je i na pušače da ostave cigarete, te i na sve da redovno upražnjavaju fizičku aktivnost.
Dobrodošli na portal “IzPrveRuke”. Korišćenjem bilo kog dela portala i/ili aplikacije automatski prihvatate aktuelne Uslove korišćenja. Prihvatanjem Uslova korišćenja dajete svoj bezuslovni i neopozivi pristanak da ćete ih se pridržavati prilikom korišćenja portala.