Koja hrana je mnogo štetnija od šećera?

Hrana može mnogo da utiče na zdravlje organizma, a onkolog prof. dr Vladimir Kovčin ističe, koja je hrana posebno štetna i može izazvati maligne bolesti
Iako tačni uzroci karcinoma nisu utvrđeni, način ishrane može uticati na to da li će se neka bolest razviti.
S obzirom na to da je jedan od najčešćih karcinoma u Srbiji i rak debelog creva, a prema mapi Instituta „Batut“, veliki broj obolelih je u Vojvodini, prof. dr Vladimir Kovčin ističe da to može biti zbog načina ishrane.
Tamo se jede dimljeno meso, mesne prerađevine, masna hrana. Vojvodina je agrarni deo, imamo dosta pesticida, herbicida i to umnogome može uticati na malignome digestivnog trakta, istakao je on za TV Prva.
On je istakao da je najbitnija umerenost i da se ni u čemu ne preteruje. Svaka hrana može biti i lek i otrov, dodaje i skreće pažnju na hranu koja je posebno štetna.
Šećer je najmanje štetna stvar u hrani oko nas, mnogo je štetnija hrana koja je konzervirana, dugotrajna, koja ima aditiva koji održavaju hranu svežom mesecima. Tu hranu bi trebalo izbegavati. Nije stvar samo u tome, godinama se koriste i pesticidi, herbicidi, hemijsko zagađenje je prisutno u proizvodima, rekao je prof. dr Vladimir Kovčin.