Connect with us

Ekonomija

Kineski uvoz ruske nafte najveći od izbijanja rata u Ukrajini

Photo: Unsplash

Kineski uvoz ruske nafte prošlog meseca dostigao je najviši nivo od intervencije Moskve u Ukrajini u februaru 2022. godine, pokazali su carinski podaci Pekinga, prenosi magazin Nedelja, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

U maju je Kina uvezla 9,71 milion tona nafte iz Rusije, pokazuju detaljni carinski podaci, u odnosu na 5,4 miliona tona u februaru 2022. i 6,3 miliona sledećeg meseca, navodi AFP.

Brojke pokazuju da se uvoz ruske sirove nafte od strane Kine od izbijanja rata u Ukrajini skoro udvostručio.On je u skladu sa podacima objavljenim ovog meseca koji pokazuju da je trgovina Kine s Rusijom porasla na nivoe koji nisu viđeni od februara 2022. godine. Isporuka ruske energije Kini bi ove godine trebala porasti za 40 %, izjavio je u maju potpredsednik vlade Ruske Federacije Aleksandar Novak.

Kina je najveći ekonomski partner Rusije, a trgovinska razmena između dve zemlje je prošle godine dostigla rekordnih 190 milijardi dolara, prema podacima kineske carine.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Tomislav Momirović: „CEFTA tržište je važno za srpsku privredu“

Photo: Pexels

„Značaj CEFTA tržišta za srpsku privredu je ogroman. CEFTA je drugi trgovinski partner Srbije sa učešćem u ukupnoj razmeni zemlje u iznosu većem od 18 %“, rekao je Momirović posle konferencije „CEFTA WEEК 2023“ u Podgorici.

Dodao je da će predsedavanje Srbije biti pre svega fokusirano na konsolidaciju i ojačavanje sprovođenja sporazuma, radu na intenziviranju trgovinske razmene strana potpisnica CEFTA, a pružiće i priliku da se među prioritete predsedavanja postave teme digitalizacije i elektronske trgovine.

Momirović je istakao da ekonomska saradnja koja se bazira na standardima i principima Evropske unije u okviru CEFTA mehanizma, a posebno na iskrenoj volji učesnica, donosi rezultate u vidu rasta ekonomske aktivnosti, trgovine, stvaranja novih i boljih radnih mesta.

„Vlada Srbije i Ministarstvo trgovine čvrsto stoje na stanovištu da je slobodna ekonomska regionalna saradnja od izuzetne važnosti, a to pokazuje i podatak da je u prvih devet meseci ove godine Srbija ostvarila blizu pet milijardi evra u trgovinskoj razmeni sa CEFTA“, rekao je ministar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu