Connect with us

Ekonomija

Kina povećava zalihe sirove nafte

Photo: Unsplash

Kineske rafinerije dodale su oko 1,77 miliona barela sirove nafte na dan u svoje zalihe u maju, ili ukupno 53 miliona barela, najviše od jula 2020., pa je malo verovatno da će Kina uskoro krenuti u kupovinu, prenosi magazin Nedelja, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

U prvih pet meseci ove godine Kina je dodala oko 730,000 bd skladištima, što je količina iznad njenog porasta u uvozu. Konačni faktor na kineskom tržištu nafte je izvoz rafinisanih goriva, koji je u prvih pet meseci ove godine porastao za 45,4 %.

Ako se uračunaju tokovi u skladišta i porast izvoza goriva, povećanje kineskog uvoza sirove nafte neće biti takav faktor uticaja na rast cena nafte kao što se na prvi pogled čini, konstatuje agencija Rojters.

Pitanje za tržište je šta će kineske rafinerije da rade u narednim mesecima, a odgovor će verovatno zavisiti od toga šta će se dogoditi s cenama sirove nafte, pri čemu su kretanja na tržištu važnija od onih u trgovini papirom.

Ako OPEK + bude uspešan u povećanju cena ograničavanjem proizvodnje, verovatno će kineske rafinerije smanjiti uvoz nafte i okrenuti se zalihama kako bi zadovoljile bilo kakav porast domaće potražnje.

Ali ako cene ostanu usidrene oko nivoa od 75 dolara po barelu, verovatno je da će Kina nastaviti uvoz, piše Rojters.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Investiranje

Aleksandar Vučić: „Od 94 miliona evra za gasovod Srbija-Bugarska, 50 miliona je poklon Evropske unije“

Photo: Unsplash

Vučić je za televiziju Pink rekao da je ostatak, oko 20 miliona evra, finansiran iz republičkog budžeta.

Kako je istakao, povezivanje preko interkonektora sa Bugarskom obezbediće dodatni gas za Srbiju, a preko njega će biti moguće zakupiti i deo azerbejžanskog gasa, kao i gas iz Aleksandropolisa.

„Biće veća mogućnost dobijanja gasa sa teritorije Bugarske, Grčke i drugih zemalja. To će omogućiti sigurnost u snabdevanju i bolje cene“, rekao je Vučić.

Najavio je da će sutra, nakon puštanja u rad gasnog interkonektora Srbija-Bugarska, biti izveden prikaz sposobnosti padobranskih i specijalnih jedinica, kojima će prisustvovati predstavnici iz Bugarske i Azerbejdžana.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu