Connect with us

Politika region

Kandidature na predsedničkim izborima biće raspisani početkom marta – do sada najavilo nekoliko političkih organizacija

Foto: Unsplash

Kandidature na predsedničkim izborima, koji će se održati 3. aprila, a biće raspisani početkom marta, do sada je najavilo tek nekoliko političkih organizacija.

Aktuelni predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić rekao je na TV Pinku da njegova partija SNS još nije odlučila ko će biti kandidat za predsednika, niti ko nosilac izborne liste na parlamentarnim izborima.

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da se neće kandidovati za predsednika Srbije na predstojećim izborima, jer smatra da bi to ugrozilo mogućnost pobede aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića u prvom krugu izbora.

„Mi sarađujemo deset godina i ne želim da se tumači da sam na strani onih koji hoće da ga sruše. Mi nastojimo da pobedimo u prvom krugu“, kazao je Dačić za TV Pink.

Među prvim kandidaturu za predsednika je najavio Miloš Jovanović, predsednik DSS, kojeg će predložiti koalicija NADA, koju čine DSS, Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) i 23 udruženja građana.

Sredinom decembra i novinar i član Skupštine Slobodne Srbije Srđan Škoro najavio je da će se kandidovati na predsedničkim izborima sledeće godine.

On je gostujući na TV N1 istakao da će se kandidovati za predsednika Srbije i pozvao sve ljude koji ga „teraju da se kandiduje“ i prijatelje iz Skupštine Slobodne Srbije i saborce iz opozicije da ga podrže.

Pre nekoliko dana, pokret „Da se struka pita“ najavio je da će na predstojećim predsedničkim izborima 3. aprila podržati novinara iz Beograda Srđana Škora.

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović promovisan je kao predsednički kandidat patriotskog bloka osam organizacija, koje su potpisale sporazum o saradnji „Novi ljudi za promenu sistema“.

Sporazum o saradnji potpisali su Obradović, Ljubomir Simić ispred Srpske monarhističke stranke „Srpska sloga“, Slobodan Samardžić ispred Državotvornog pokreta, Dragan Dobrašinović kao predsednik Uspravne Srbije, predsednik Nove snage Srbija Nikola Malenčić, predsednik Pirotske nove snage Dimitrije Vidanović, predsednik Glasa naroda Dušan Mitić i predsednik udruženja „Svi protiv Rio Tinta“ Duško Kuzović.

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas predložio je u Novom Sadu Zdravka Ponoša za kandidata opozicije na predsedničkim izborima u Srbiji.

„Verujem da Zdravko Ponoš može da pobedi Aleksandra Vučića. On može da ujedini Srbiju i da ujedini građane“, rekao je Đilas na sednici Glavnog odbora stranke.

Dodao je da je potvrđeno da će potpredsednica SSP-a Marinika Tepić biti nositeljka liste na parlamentarnim izborima.

Narodna stranka saopštila je da je putem medija saznala da je odluka Glavnog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) da predsednički kandidat te SSP-a na izborima bude član Narodne stranke Zdravko Ponoš.

„S obzirom da u dosadašnjim razgovorima sa našim koalicionim partnerima nije postignut dogovor oko zajedničkog kandidata za predsednika Republike, složili smo se da naručimo dva stručna i nezavisna istraživanja javnog mnenja koja bi nam pomogla da zajednički napravimo najbolji izbor. Ta istraživanja su u toku, a njihovi rezultati bi trebalo da nam budu predstavljeni u utorak, 25. januara“, navodi se u saopštenju.

Funkcioner Građanskog demokratskog foruma (GDF) Rade Veljanovski ocenio je da bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) Zdravko Ponoš ne može da ostvari ozbiljniji rezultat, kao kandidat opozicije za predsednika Srbije.

S druge strane, Pokret slobodnih građana podržao je da zajednički predsednički kandidat na predstojećim izborima bude general Zdravko Ponoš, jer bi „kao čovek nesumnjivog obrazovanja, profesionalnog, političkog i ličnog kredibiliteta dužnost predsednika obavljao pošteno i u skladu sa Ustavom“.

Nova opoziciona koalicija „Moramo“, koja predstavlja dogovor pokreta Ne davimo Beograd, Ekološkog ustanka i OGP Akcije, saopštila je pre nekoliko dana da će nosilac liste za parlamentarne izbore biće Nebojša Zelenović, lider Akcije i stranke Zajedno za Srbiju, a nosilac na beogradskim izborima biće Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd, rekao je za Danas sam Zelenović.

Nebojša Zelenović je rekao i da će Aleksandar Jovanović Ćuta biti prvi na parlamentarnoj listi.

Spremni su, kaže, da podrže jednog opozicionog predsedničkog kandidata i dodaje da su drugoj koloni opozicije (SSP, DS, Narodna, PSG…) ranije već rekli kako bi mogli da pobede Vučića, a to je, između ostalog, zajedničko kontrolisanje izbora.

Jedan od lidera opozicione grupacije „Moramo“ Nebojša Zelenović izjavio je da bi bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) Zdravko Ponoš mogao da ostvari dobar rezultat na predsedničkim izborima samo, ako bi se o zajedničkom kandidatu dogovorile sve opozicione grupe.

Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je da će ta stranka krajem januara ili početkom februara odlučiti o kandidatu za predsednika Srbije, a da bi on ovog puta izbegao da se kandiduje za tu funkciju.

„Izbegao bih ovoga puta da to (predsednički kandidat) budem ja. Prošli put kada sam bio kandidat dobio sam 4,5 %“, kazao je nedavno Šešelj na TV Pink.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Vuk Jeremić („Narodna stranka“): „Izbori će biti trenutak istine“

Photo: Unsplash

Kako je saopšteno iz Narodne stranke, Jeremić je na Izbornoj Skupštini Gradskog odbora Narodne stranke u Požarevcu rekao da bi „svi oni, kojima je interes Srbije na prvom mestu, trebalo da budu svesni da danas, kada sudbina našeg naroda i svetinja na Kosovu i Metohiji i celovitost države visi o koncu, jedini odgovoran korak može biti široko nacionalno okupljanje svih patriotskih snaga u Srbiji“.

„Tu pre svega mislim na naše kolege iz parlamenta, Novi DSS, POKS, Zavetnike i Dveri, ali i vanparlamentarne organizacije koje se nedvosmisleno zalažu za državotvornu, suverenističku politiku, kao što je DJB“, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da se prozapadna opozicija ujedinila, i čestitao im na tome.

„Nema opravdanja da i stranke patriotske orijentacije to isto ne urade, ako nam je iskreno stalo do toga da se zaustavi srljanje u propast i veleizdaju“, zaključio je Jeremić.

Za predsednika Gradskog odbora Narodne stranke Požarevac izabran je Nenad Ilić, a izabrani su i delegati za Skupštinu Narodne stranke, zakazanu za 22. oktobar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu