Connect with us

Magazin

Kako prepoznati psihopatu na poslu?

Pixabay

Komunikolog i pisac Tomas Erikson, autor romana „Okružen psihopatama“ zasnovanim na „bojama“ ličnosti, odnosno DISA modelu koji „prepoznaje“ ljude i ponašanje u četiri boje – crvena, žuta, plava i zelena – dao je odgovor na pitanje kako da prepoznamo psihopatu na radnom mestu.

– Zavisi od vaše pozicije. Psihopate hrani moć i ono što im može doneti novac i pažnju, vole da budu u prvom planu. Ako je vaš šef psihopata, morate da pobegnete od njega. Ne možete promeniti ili izlečiti psihopate, niti oni žele da budu izlečeni. To je kao da kažete mački da ne treba da juri miša – sve što bi rekla je: ‘Zašto ne bih? Ja sam mačka i volim da uhvatim miša’ – rekao je Erikson.

On tvrdi da je medijski svet pun psihopata jer se tu nalaze moć i novac i smatra da te osobe imaju tendenciju da se uzdignu u bilo kojoj organizaciji i iskorišćavaju radnike do krajnjih granica.

– Ovo su ljudi od kojih ćete čuti: ‘Da bismo bili efikasniji, moramo više da ‘guramo’ ljude’. Ovo je loš način jer ljudi nisu potrošni materijal. Globalno, trebalo bi da radimo na razumevanju potreba ljudi i način na koji oni funkcionišu. Moramo da shvatimo da se prema ljudima treba odnositi sa poštovanjem, da se vrednuje njihov trud. Važno je da svi budu prepoznati, potrebne su nam pohvale, ali i negativne povratne informacije. Međutim, psihopate ne razmišljaju o tome, to im je potpuno nevažno, za njih ste vi potrošni materijal koji će koristiti i odbaciti – istakao je Erikson.

Psihopate na pozicijama moći govore ljudima kako da se ophode prema drugima i naglašavaju loše ponašanje. Hitler je pravi primer psihopate koji je ohrabrivao nepsihopate da rade zaista grozne stvari jer ih je uljuljkao u bolesno uverenje da su bolji od drugih. Ljudi okruženi psihopatama su podložni prihvatanju psihopatskih načina ponašanja iako nisu psihopate, a to je opasno.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Magazin

Stručnjaci tvrde: „Ovaj sastojak bi trebalo da dodate u kafu radi boljeg zdravlja“

Photo: Unsplash

Svima vama koji dan ne možete zamisliti bez nekoliko šoljica kafe, stručnjaci preporučuju da joj dodate jedan sastojak.

Dan bez kafe je većini nas nezamisliv. Retki su oni koji (radni) dan započinju čajem ili nekim drugim napitkom, naročito u vreme kada su u prodavnici dostupne razne vrste ovog napitka, koji je već decenijama u narodu popularan kao način za razbuđivanje. Kako biste bili boljeg zdravlja, trebalo bi da u kafu dodate – cimet.

Redovna konzumacija cimeta može da poboljša pamćenje, ojača svest i pospeši osećaj prijatnosti. U prevodu, odlično podstiče naš mozak zahvaljujući cinamaldehidu, koji ovom začinu daje ukus kakav ima.

Za cimet se dugo smatra da je začin i lek, a u antičko doba je bio toliko cenjen da su ga smatrali dragocenijim od zlata. Lepog je mirisa i slatkog ukusa, a danas je dostupan i u obliku štapića i u prahu.

Sadrži kvalitetne sastojke zbog kojih ima izuzetno lekovita dejstva – protivupalna i antioksidativna. Redovno korišćenje cimeta može pomoći u smanjenju raznih upala u telu i regulisati hormone stresa, a to je važno zbog toga što upala mozga može dovesti do depresije i gubitka pamćenja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu