Connect with us

Srbija

Kako napreduje izgradnja najdužeg tunela u Srbiji (VIDEO)

Printskrin YT

Izgradnja najdužeg tunela u Srbiji, koji će biti deo Fruškogorskog koridora, a prolazi tačno ispod Fruške gore, započeta je u maju 2021. godine.

Od tada, radovi se neprestano odvijaju na dva lokaliteta, sa novosadske strane planine, kao i sa iriške strane, na mestima ulaza u budući tunel.

Sa severne strane Fruške gore, bliže Novom Sadu, urađen je veliki deo pripremnih radova pre početka kopanja tunela.

Ulaz u tunel biće na početku Iriškog venca, nedaleko od mesta gde se sada razdvajaju dva smera saobraćajnice koja je danas jedina opcija onima koji ovuda „preskaču“ Frušku goru.

Potporni zid je završen, tu su i objekti za radnike, a vidi se napredak i na prilazu koji će u budućnosti biti saobraćajnica sa četiri trake, širine 16 metara.

Samim tim, tunel će biti „dvocevni“, baš kao i tunel na ulazu u Novi Sad, kod Mišeluka, koji vodi direktno na Most slobode. Ipak, ovaj ispod Fruške gore biće najduži u Srbiji, a nakon 3,5 kilometra (tačno 3.480 metara) svetlost će ugledati tačno u podnožju planine, odmah ispred Iriga.

Radovi se odvijaju i sa te strane, a primetno je da je raskrčen prostor za dolazak mašina i opreme, kao i da je urađen kamp za radnike.

Uskoro se očekuje dolazak mašina za bušenje i početak iskopavanja tunela.

Uz glavni tunel, postojaće i dva pomoćna koja će služiti kao „put za bekstvo“, proširenja će se nalaziti na svakih 150 metara, prolazi za pešake na svakih 300 metara, tunel će biti „pokriven“ i kamerama, a njima će se upravljati iz kontrolnog centra u kom će se voditi pažnja i o zagađenju u tunelu.

Rok za završetak svih radova na ovoj deonici je po ugovoru mart 2025. godine, ali izvođač radova CRBC najavio je da će radovi biti gotovi već u martu 2024.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Aktuelno

Dan sećanja na žrtve stratišta u Jajincima

Izvor: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

 Obeležava se Dan sećanja na žrtve stratišta u Jajincima, gde je ubijeno skoro 80.000 Jevreja, Srba i Roma u Drugom svetskom ratu. Najveći broj streljanih na to mesto je doveden iz logora na Banjici i sa Starog sajmišta, a u sadašnjem Spomen parku u Jajincima su i sahranjeni. Danu sećanja prisustvovala je premijerka Ana Brnabić koja je položila vence na Spomenik žrtvama.

Strelište u Jajincima, podno Avale, jedno je od najvećih mesta egzekucije na teritoriji okupirane Srbije u Drugom svetskom ratu.

Prema proračunima istoričara ubijeno je 80.000 Srba, Jevreja i Roma, ali i nasumično uhapšenih civila, kao deo odmazde nemačkih okupatorskih vlasti u Beogradu, koja je donela proglas kojim za svakog ubijenog Nemca mora biti ubijeno 100 civila.

Žrtve su dovodili iz koncentracionih logora na Banjici i sa Sajmišta. U već pripremljene rake tu su sahranjivani i ubijeni ugljen-monoksidom u kamionu „dušegupki“, koji je kružio Beogradom.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je u Jajincima da oni koji počivaju na tom mestu traže od nas da na sve savremene izazove odgovorimo odlučno, dostojanstveno i nepokolebljivo.

„Izazovi sa kojima se naša Srbija danas suočava su strahoviti. Istina je da živimo u vremenu koje je najteže u prethodne dve decenije od 1999“, navela je premijerka.

Zato joj je, kaže, važno da na tom mestu jasno kaže i poruči našim građanima, ali i svim našim stranim partnerima, da spoljna politika Srbije počiva na dva principa.

„Prvi je da našu politiku vodimo samostalno i nezavisno u skladu sa državnim i nacionalnim interesima, a drugi je da je vodimo sa međunarodnim javnim pravom“, navela je Brnabićeva.

Brnabić: Pritisci na Srbiju srazmerni licemerju velikih sila

Predsednica Vlade Ana Brnabić kazala je danas da je pritisak koji Srbija trpi direktno srazmeran stepenu licemerja velikih sila koje nas pritiskaju.

Brnabić je, prilikom obeležavanja Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Jajincima, kazala da su izazovi sa kojima se Srbija danas suočava strahoviti.

„Povelja UN i principi međunarodnog prava čuvali su mir u svetu. Njihovo gaženje u slučaju Srbije, to je tada bilo jasno svima koji su želeli to da vide, otvorilo je Pandorinu kutiju, a selektivno tumačenje principa međunarodnog prava dovelo je svet tamo gde smo danas“, rekla je Brnabić.

Navela je da se Srbija ne stidi da politiku privrženu principima slobode iskaže svuda u svetu i istakla da je dokaz za to i govor predsednika Srbije u Ujedinjenim nacijama.

Premijerka je ocenila da su UN formirane da posle dva svetska rata spreče treći i spasu čovečanstvo od patnji koje donose ratovi, a posebno onih koje bi doneo Treći svetski rat.

Ona je kazala da su u slucaju Srbije, prvi put nakon Drugog svetskog rata i formiranja UN čiji je Srbija jedan od osnivača, brutalno i bezobzirno pogaženi osnovni principi UN i međunarodnog prava.

Brnabić je istakla da se Srbija zalaže za neselektivno poštovanje međunarodnog prava.

„Neselektivno znači i da je napad na jednu međunarodno priznatu državu, pod bilo kakvim izgovorom, a bez odluke SB UN , agresija, brutalno kršenje međunarodnog pravnog poretka i to njegovih osnovnih principa“, istakla je premijerka.

Ona je kazala da je „naša savest mirna, jer nikoga ne ugrožavamo“.

„Poštujemo principe međunarodnog prava i te principe ne menjamo od slučaja do slučaja i kako nam odgovara. Nemamo dvostruke aršine i naši lični interesi nikada ne mogu nadvladati principe na kojima počiva ceo svet“, poručila je Brnabić.

Preživeli logoraš Slavko Milanović podsetio je na stradanja Srba i drugih naroda u Drugom svetskom ratu i istakao da je Beograd bio grad sa najviše koncentracionih logora na svojoj teritoriji.

Obeležavanju Dana sećanja i polaganju venaca na spomenik u Jajincima prisustvovali su i ministri Nebojša Stefanović, Tomislav Momirović, Darija Kisić, Novica Tončev, potpredsednica Skupštine Srbije Sandra Božić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, oficiri Vojske Srbije, vrhovni rabin jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel, izaslanik patrijarha Srpske pravoslavne crkve, preživeli logoraši, predstavnici diplomatskog kora i porodica žrtava.

 

(b.i)

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu