Kako izbacivanje šećera utiče na naš organizam?

Većina nas zna da previše šećera nije dobro za nas
Njegova preterana konzumacija povezana je sa zdravstvenim rizicima kao što su gojaznost, bolesti jetre, dijabetes tipa 2, bolesti srca i rak.
Međutim, ispostavilo se da smanjenje unosa šećera ne samo da vam pomaže da izbegnete štetu od prekomerne konzumacije, već može doneti i iznenađujuće, brojne prednosti.
To uključuje poboljšano raspoloženje, zdravlje kože, higijenu zuba, kognitivne funkcije, pa čak i atletske performanse, kaže Ejmi Gudson, nutricionista i registrovani dijetetičar za National Geographic.
Prva stvar koju treba shvatiti je da nije sav šećer loš za nas, jer postoji velika razlika između prirodnih šećera i dodatog, rafinisanog šećera.
Prirodni šećeri kao što su glukoza u hlebu, fruktoza u voću (i mnogim vrstama povrća) i laktoza u mleku se javljaju prirodno. Oni ne samo da pružaju energiju, već nude i slatkoću i ukus kako bi nas podstakli da jedemo hranu koja sadrži važne vitamine, minerale i druge hranljive materije. Ovi hranljivi sastojci nadoknađuju šećer koji se nalazi u njima.
Mango, na primer, sadrži više prirodnih šećera nego bilo koje drugo voće – više od 20 grama u voću srednje veličine. Međutim, taj isti mango takođe sadrži proteine, kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum, vitamin C i, što je najvažnije, obilje dijetalnih vlakana da „uspore apsorpciju šećera kako bi telo moglo lakše da se nosi sa tim“, kaže Alis Lihtenštajn, naučnik u Jean Maier USDA Istraživačkom centru za ishranu ljudi na Univerzitetu Tufts.
Drugim rečima, da, jedete mnogo šećera, ali takođe dobijate mnogo važnih hranljivih materija, koje su vašem telu potrebne zajedno sa vlaknima kako biste osigurali da polako apsorbuje taj šećer, minimizirajući skokove šećera u krvi i pomažući da vaša energija traje.
Prirodni šećeri kao što su glukoza u hlebu, fruktoza u voću (i mnogim vrstama povrća) i laktoza u mleku se javljaju prirodno. Oni ne samo da pružaju energiju, već nude i slatkoću i ukus kako bi nas podstakli da jedemo hranu koja sadrži važne vitamine, minerale i druge hranljive materije. Ovi hranljivi sastojci nadoknađuju šećer koji se nalazi u njima.
Mango, na primer, sadrži više prirodnih šećera nego bilo koje drugo voće – više od 20 grama u voću srednje veličine. Međutim, taj isti mango takođe sadrži proteine, kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum, vitamin C i, što je najvažnije, obilje dijetalnih vlakana da „uspore apsorpciju šećera kako bi telo moglo lakše da se nosi sa tim“, kaže Alis Lihtenštajn, naučnik u Jean Maier USDA Istraživačkom centru za ishranu ljudi na Univerzitetu Tufts.
Drugim rečima, da, jedete mnogo šećera, ali takođe dobijate mnogo važnih hranljivih materija, koje su vašem telu potrebne zajedno sa vlaknima kako biste osigurali da polako apsorbuje taj šećer, minimizirajući skokove šećera u krvi i pomažući da vaša energija traje.