Connect with us

Magazin

Kako dehidratacija utiče na vozače?

Pixabay

Ono što uglavnom uradite pre nego što sednete za volan jeste da proverite da li ste sve poneli, ali ste zaboravili na jednu bitnu stvar koja čak može da vam sačuva život tokom vožnje.

Američko istraživanje otkrilo je da vožnja u dehidriranom stanju može da bude jednako opasna kao vožnja pod uticajem alkohola. Zato je vrlo važno popiti dovoljnu količinu vode pre nego što sednete za volan, naročito tokom toplijih meseci.

U američkom istraživanju ispitivalo se koliko će grešaka tokom simulirane vožnje ispitanici napraviti u zavisnosti od toga koliko vode su pre vožnje popili, prenosi Zadovoljna.hr.

Prvi dan ispitanici su svakih sat vremena popili čašu vode i ukupno napravili 47 grešaka, a drugi dan svaki sata vremena popili su samo gutljaj vode i napravili ukupno 101 grešku, dakle više nego dvostruko.

Greške koje su činili bile su, između ostalog, krivudava vožnja u traci, prelaženje u drugu traku, kada preticanje ili prestrojavanje nije cilj, prekasno kočenje i slično.

Kako su vožnja i ispijanje dovoljne količine vode uopšte povezani? Ljudski mozak ne funkcioniše optimalno kad je organizam dehidriran.

Dehidratacija takođe negativno utiče na veštine važne za pravilnu vožnju poput bistrine uma, pravovremene reakcije, fokusiranja, koncentracije, pa čak i na raspoloženje. Kada organizmu nedostaje voda, mišići takođe ne funkcionišu dobro.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Magazin

Koju će titulu imati Kamila ako nadživi Čarlsa?

Photo: Unsplash

Početkom ovog meseca u Londonu su krunisani Čarls i Kamila. Od dana krunisanja, Kamila više ne koristi titulu kraljice supruge i postala je samo – kraljica.

Mnoge je zanimalo šta će se dogoditi sa Kamilom i njenom titulom ako nadživi supruga Čarlsa i dočeka dan da njen posinak Vilijam dođe na britanski presto. Budući da Kamila u tom slučaju neće biti majka kralja, ona neće moći da nosi titulu kraljice majke, koju je nosila majka Elizabete II., takođe Elizabeta.

U scenariju u kojem bi Čarls umro pre svoje supruge, Vilijam bi istog trenutka postao kralj, a njegova maćeha Kamila bi dobila titulu Queen Dowager, odnosno kraljice udovice.

Sve udovice kraljeva imale su status kraljice udovice, ali budući da je većina njih bila majka kralja koji je presto dobio nakon smrti oca, titula se nije koristila još od 19. veka i kraljice Adelaide, koja je bila udovica Vilijama IV. Titulu je nosila za vreme vladavine kraljice Viktorije, koja je na prestolu nasledila svog strica.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu