Connect with us

Filmovi

Kada je svet došao u Beograd– projekcija filma o rađanju FEST-a

Foto: Milica Jovanović

Povodom 50. jubilarnog FEST-a održana je specijalna projekcija arhivskog filma kultnog reditelja Miće Miloševića o nastanku FEST-a i razgovor o filmu pod nazivom „Rađanje FEST-aˮ u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

O prvom FEST-u „Hrabri novi svetˮ, njegovom osnivanju i trajanju kao jednom od glavnih kulturnih događaja Beograda, govorili su vrsni stručnjaci u kulturi i filmu: Radoslav Zelenović, istoričar filma; Aleksandar Mandić, filmski i tv reditelj i Saša Radojević, scenarista, reditelj i filmski kritičar.

Projekciju su svečano otvorili Marko Krstić, direktor Zavoda i Vladimir Tomčić, direktor Filmskih novosti.

Krstić je ovom prilikom istakao „da je jako važno baštiniti tradiciju FEST-a, jer je ovaj događaj ključna kulturna tačka ovog prostora. FEST je u vreme nastajanja imao je veliku istorijsku sreću jer je stvaran u jedno umetnički potentno vreme.

Govoreći o značaju FEST-a gospodin Tomčić ukazao je da „ovakva podsećanja na osnivanje i tradiciju nastanka FESTA-a imaju svoje mesto u kulturi da bi se došlo do saznanja o energiji i volji ljudi koji su ga osnovali. Ovo je svojevrsna počast ljudima koji su to napravili i učinili da to traje do danas, a na ovaj način se njihov napor etabilira za večnost.“

Foto: Jelena Đorđević

Mi smo bili zemlja iza gvozdene zavese, mi smo bili nešto između, bili smo malo istok, malo zapad. To je bilo zanimljivo stranim distibuterima, zato se te godine pamte kao  najuspešnije godine na početku FESTA-a“, zaključio je Zelenović.

Poznati filmski i tv reditelj Aleksandar Mandić rekao je „da nam je tada data izuzetna prilika da budemo deo sveta, da učestvujemo preko ekrana u svetskoj kulturnoj revoluciji. Tada je svet došao u Beograd.

Istaknuti scenarista Saša Radojević ukazao je na činjenicu da „FEST od svog nastanka do danas, prati vreme u kome se održava, kroz njega na najbolji način možemo rekonstruisati našu kulturnu istoriju.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Filmovi

Premijera filma „Kokon“ 9. decembra

Jost Hering Filme / Foto: Jackie Baier

Film “Kokon” (Čaura) rediteljke Leoni Knikerdorf biće prikazan 9. decembra u 18.30 u Domu omladine Beograda, kao zajednička projekcija GoetheFEST-a i Merlinke, dva partnerska filmska festivala.

Ovaj kompleksni coming of age film, o vrelom letu 2018. na Kotbuser Toru u Krojcbergu i prvim ljubavnim iskustvima četrnaestoogodišnje Lore, premijerno je prikazan na Berlinalu 2020. u programskoj sekciji Generacija. Topla i intimna ženska priča o prvom zaljubljivanju u multietničkom odnosno multikulturalnom urbanom miljeu pružiće nam temeljan uvid u proučavanje psihičkih, fizičkih i hormonalnih promena u pubertetu, koje nalikuju metamorfozi leptira, sa fantastičnom Lenom Urzendorfski u glavnoj ulozi. Ovaj film je specifičan u vizuelnom smislu, uz promenu formata koji označava odrastanje.

Rediteljka Leoni Knikerdorf napisala je i scenario za film, a u glavnim ulogama su Lena Urcendovski, Jela Haze, Lena Klenke, Elina Vildanova, i Anja Šnajder.

Film je osvojio brojna priznanja u Nemačkoj: Bavarsku filmsku nagradu 2021. u kategorijima najbolja mlada glumica (Farba Dieng) i najbolji mladi glumac (Julijus Ničkof); nagradu Festivala filmske umetnosti u Meklenburgu-Prednjoj Pomeraniji 2021; nagradu za režiju Severnonemačke Radio-televizije, nagradu za glavnu ulogu (Farba Dieng i Julijus Ničkof) i nagradu publike. Na Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi 2021. film je osvojio nagradu publike, a na New Faces Awards 2021 osvojio je priznanje za najbolji debitantski film.

Jedanaesto izdanje filmskog festivala GoetheFEST, u organizaciji Goethe-Instituta i Kulturnog Centra Beograda, uz podršku ambasade SR Nemačke, održaće se u decembru u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Na ovogodišnjem festivalu pod sloganom „Ljubav je nezaustavljiva“ biće prikazano sedam nemačkih savremenih filmskih ostvarenja.

Četrnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka održaće se od  8. do 11. decembra 2022. godine u Domu omladine Beograda, pod sloganom Acta, non verba, a tokom četiri dana manifestacije na repertoaru je 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu