Connect with us

Ekonomija

Jorgovanka Tabaković: „Srbija ostvarila realni bruto rast BDP od 9 %“

Photo: Pexels

Srbija, u odnosu na period pre pandemije, ostvarila kumulativan realni rast Bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 9 %, saopštila je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković na sastanku Konstituence Švajcarske.

Guvernerka Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) Tabaković je predvodila delegaciju, koja je učestvovala na Prolećnom zasedanju MMF-a i Grupacije Svetske banke, saopštila je NBS.

Tabaković je na sastanku navela da je Srbija povećala devizne rezerve za oko 60 % i da je vrednost dinara prema evru ostala je gotovo nepromenjena tokom celog perioda.

Ona je dodala da je izvoz robe i usluga u 2022. godini bio je rekordan i za oko 60 % viši nego u 2019. godini i da je priliv stranih direktnih investicija, u proseku oko 7 % BDP-a.

U saopštenju se navodi da su sve članice Konstituence zaključile da je pred njima još jedna godina „velikih neizvesnosti i paralelnih globalnih izazova“ među kojima su visoka inflacija, niži privredni rast, visok nivo duga i „pooštreni globalni finansijski uslovi u okolnostima izraženih geopolitičkih tenzija“.

„U takvim uslovima multilateralna saradnja jeste važan odgovor na zajedničke izazove“, navodi se u saopštenju.

Guvernerka je istakla da je odgovor NBS na aktuelne globalne šokove bio postepeno zatezanje monetarnih uslova, uvažavajući činjenicu da je inflacija u Srbiji u najvećoj meri uvoznog karaktera, kao i da je reč o faktorima koji dolaze sa strane ponude.

„U uslovima globalizacije, isprepletanih šansi i rizika stabilnost nema alternativu, kao što ni saradnji nema alternative, jer od odluka nosilaca politika zavise naše ekonomije, radna mesta i porodice. Sudeći prema rezultatima, u Srbiji sprovodimo koordinirane, dosledne i dobro osmišljene politike i tako ćemo nastaviti da radimo i u narednom periodu“, zaključila je Tabaković.

Članice Konstituence Švajcarske u Svetskoj banci, pored Srbije su i Azerbejdžan, Kirgistan, Kazahstan, Poljska, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan. Konstituenca Švajcarske predstavlja izbornu grupaciju u okviru MMF-a i Svetske banke preko koje članice ostvaruju svoja prava i interese.

Grupaciju Svetske banke čine Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD), Međunarodna finansijska korporacija (IFC), Međunarodna asocijacija za razvoj (IDA), Multilateralna agencija za osiguranje investicija (MIGA) i Međunarodni centar za rešavanje investicionih sporova (ICSID).

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Banke prognoziraju inflaciju za godinu dana na 7 % a građani očekuju čak 15 %

Photo: Pexels

Nešto niža očekivanja, 6,4 odsto zabeležila je septembarska Blumbergova anketa, dok su prema kompozitnoj meri očekivanja velikih finansijskih institucija još niža i iznose 5,8 odsto.

Kao i obično, privreda je znatno opreznija od finansijskog sektora i njihova očekiavanja visine inflacije za godinu dana iznose 9 %, što je smanjenje od 0,2 % u odnosu na julsku anketu.

Uobičajeno, najpesimističniji, ali pokazalo se u prethodnom periodu i najrealniji u inflacionim očekivanjima, su građani. Očekivanja stanovništva su da će inflacija za godinu dana iznositi 15 %.

U srednjem roku, za dve godine unapred, finansijske institucije očekuju da će inflacija iznositi 4,5 odsto, a tri godine unapred 3,5 odsto.

Privrednici očekuju da će za dve godine inflacija biti šest, a za tri godine pet odsto.

Građani očekuju da će inflacija za dve i tri godine iznositi 10 odsto.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu