Connect with us

Ekonomija

Jorgovanka Tabaković: „Inflacija će do kraja godine pasti na 8 %“

Photo: Unsplash

Tabakovićeva je otvarajući „Finticipate“ forum kazala da se očekuje da će inflacija do kraja ovog meseca biti smanjena na 14 %, navodeći da je ona u maju bila 14,8 %, prenosi RTS. 

„Povratak u granice cilja, očekuje se sredinom 2024. i uverena sam da ćemo taj cilj postići“, naglasila je guvernerka centralne banke Srbije.

Prema njenim rečima, NBS radi konstantno na stvaranju stabilnog poslovnog okruženja i u uslovima globalne neizvesnost svojim odlukama i nije unosila neizvesnost u živote građana i privrede Srbije.

„U uslovima pandemije, energetske krize, rata u Ukrajini nećete naići ni na jednu ishitrenu odluku NBS-a“, kazala je Tabakovićeva.

Kao jedan od primera, governerka je navela i to da centralna banka ni na inflaciju nije reagovala naglim povećavanjem kamatnih stopa, već je to rađeno postepeno.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Tomislav Momirović: „CEFTA tržište je važno za srpsku privredu“

Photo: Pexels

„Značaj CEFTA tržišta za srpsku privredu je ogroman. CEFTA je drugi trgovinski partner Srbije sa učešćem u ukupnoj razmeni zemlje u iznosu većem od 18 %“, rekao je Momirović posle konferencije „CEFTA WEEК 2023“ u Podgorici.

Dodao je da će predsedavanje Srbije biti pre svega fokusirano na konsolidaciju i ojačavanje sprovođenja sporazuma, radu na intenziviranju trgovinske razmene strana potpisnica CEFTA, a pružiće i priliku da se među prioritete predsedavanja postave teme digitalizacije i elektronske trgovine.

Momirović je istakao da ekonomska saradnja koja se bazira na standardima i principima Evropske unije u okviru CEFTA mehanizma, a posebno na iskrenoj volji učesnica, donosi rezultate u vidu rasta ekonomske aktivnosti, trgovine, stvaranja novih i boljih radnih mesta.

„Vlada Srbije i Ministarstvo trgovine čvrsto stoje na stanovištu da je slobodna ekonomska regionalna saradnja od izuzetne važnosti, a to pokazuje i podatak da je u prvih devet meseci ove godine Srbija ostvarila blizu pet milijardi evra u trgovinskoj razmeni sa CEFTA“, rekao je ministar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu