Connect with us

Politika

Jens Stoltenberg se 17. avgusta odvojeno sastaje sa Vučićem i Kurtijem

Foto: Unsplash
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Kako je saopštila pres služba NATO, posle odvojenih razgovora najavljene su konferencije za novinare, u 15.30 sati Stoltenberga i Vučića, a u 17 sati Stoltenberga i Kurtija.

Vučić i Kurti sastaju se sa generalnim sekretarom NATO dan pre nove runde dijaloga Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije (EU), koja je najavljena za 18. avgust.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će sa Stoltenbergom razgovarati 17. avgusta, zbog uloge koju NATO i Kfor imaju na Kosovu.

„To će biti dalji razgovori o uspostavljanju dobre saradnje, dobre komunikacije koja je veoma važna u kriznim momentima. Nadam se da ćemo imati dobar razgovor. Imali smo već telefonski razgovor i dogovorili smo da sednemo i o svim problemima na Kosovu, posebno na severu, razgovaramo u Briselu“, rekao je on.

Govoreći o dijalogu sa Kurtijem, dan kasnije, Vučić je rekao da je „po tom pitanju veoma skeptičan da se može doći do rezultata“.

Kurti je rekao da „dijalog u Briselu ne treba da bude dijalog radi dijaloga, već dijalog za pravno obavezujući sporazum, za punu normalizaciju uz medjusobno priznanje Srbije i Kosova“.

„Ali morate da shvatite da od druge strane zavisi da li će biti dogovora, a što se mene tiče, volja i interes su neosporni i nepokolebljivi“, rekao je Kurti u Prištini posle obeležavanja Dana omladine.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Aljbin Kurti: „Srpski teroristički napad deo plana za aneksiju severa Kosova“

Photo: Unsplash

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je, na osnovu nalaza istrage kosovske policije, „srpski teroristički napad“ potvrđeno da je bio deo plana za aneksiju severa Kosova.

On je na društvenoj mreži X (nekadašnji Tviter), napisao da je napad na selo Banjska kod Zvečana koordinisan na 37 različitih pozicija, a da bi, kako je naveo, usledilo stvaranje koridora koji bi omogućiti snabdevanje oružjem i trupama.

„Na osnovu zaplenjene dokumentacije, Kosovska policija je potvrdila da je teroristički napad bio deo šireg plana za aneksiju severa Kosova, koordinisanim napadom na 37 različitih pozicija. Usledilo bi stvaranje koridora ka Srbiji, da bi se omogućilo snabdevanje oružjem i trupama“, napisao je Kurti.

On je juče takođe ocenio da je napade orkestrirala srpska država.

„Prošlo je nedelju dana od tragičnih terorističkih napada koje je organizovala Srbija. U poslednjih sedam dana bili smo svedoci nasilja, pretnji i veličanja ovakvih dela“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, za to vreme, Kosovo u kolektivnoj borbi za demokratiju, duboko ceni podršku saveznika.

U oružanom napadu ubijen je narednik Afrim Bunjaku, a ranjeno još nekoliko policijskih službenika, dok su najmanje tri naoružana Srbina ubijena.

Kosovo, EU i SAD su ocenile da se radi o terorističkom napadu, što ne prihvata Srbija.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu