Connect with us

Hronika

Javno podsticanje na izvršenje terorističkih dela – počinje suđenje Igoru Despotoviću

Foto: Pexels

Protiv Igora Despotovića, kojem se optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal na teret stavlja krivično delo javno podsticanje na izvršenje terorističkih dela, za 16. decembar je zakazan početak suđenja, pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Kako je danas saopšteno iz TOK-a, Despotović se tereti da je kontinuirano i javno, putem video-snimaka, fotografija i tekstova iznosio i pronosio ideje kojima se neposredno podstiče na vršenje krivičnog dela terorizam.

– Postoji opravdana sumnja da je okrivljeni Despotović od početka marta 2020. do 5. februara 2022. godine, na više društvenih mreža administrirao, odnosno prvo otvorio, a zatim upravljao sa više naloga i u delu naloga, koji je javan i dostupan za sve korisnike, postavio niz sadržaja – tekstova, snimaka i fotografija koji veličaju organizaciju, koja je od strane Ujedinjenih nacija proglašena za terorističku – „Islamska država“ – navodi se u saopštenju, prenose Novosti.

Na tim nalozima, kako se tvrdi, veličaju se njeni pripadnici, poziva se na „džihad“, propagiraju se i veličaju njeni postupci, poziva se na pružanje materijalne pomoći i pristupanje u njene redove, na oružanu borbu, nasilje, ubistva i na samoubilačke akcije i prikazuju snimci istih.

Između osatlog, navodi se, Despotović je postavio i sadržaj u kome se izdaju uputstva kako treba izvršiti napade i ubijati nemuslimansko stanovništvo, poput opisa metoda trovanja stanovništva gasom „sarin“.

Despotović je, kako navodi Tužilaštvo, osuđivan presudom Višeg suda u Beogradu 26. 1. 2018. godine zbog krivičnog dela rasna i druga diskriminacija, na kaznu zatvora od šest meseci, koja je izvršena u prostorijama u kojima stanuje, uz primenu elektronskog nadzora.

Despotović se nalazi u pritvoru od 18. februara 2022. godine.

(novosti.rs)

I.T.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Muškarac opljačkan i bačen u Dunav u Beogradu

Pixabay

Kako Telegraf saznaje, danas oko 17.25 na Dunavskom keju, opljačan je muškarac od strane dva NN lica.

Njega su, nakon pljačke, bacili u Dunav, a on je nakon incidenta sam izašao iz vode.

Na lice mesta je došla Hitna pomoć i policija, a čoveku su prvi pritrčali u pomoć radnici obližnjeg kafića.

Oštećeni je zbrinut u Urgentni centar.

Istraga je u toku i policija traga za izvršiocima.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu