Connect with us

Ekonomija

Javne nabavke: „Za beogradski metro do sada dato oko 3,5 miliona evra“

Foto: Unsplash

Za projekat beogradskog metroa, odnosno angažovanje različitih firmi, instituta i fakulteta, u poslednje dve godine izdvojeno je bar 400 miliona dinara (oko 3,5 miliona evra), vidi se na osnovu ugovora objavljenih na Portalu javnih nabavki.

U poslednjem tenderu je beogradskom Rudarsko-geološkom fakultetu poveren stručni nadzor nad izradom elaborata o geološkim istraživanjima za deonicu metroa od stanice Pančevački most do kraja prve faze linije 1, piše Nova ekonomija.

Ugovor za taj posao je vredan 795.000 dinara (bez PDV-a), a za samu izradu tog elaborata angažovana je grupa ponuđača, koju čine Institut za rudarstvo i metalurgiju (Bor), Hidrozavod DTD (Novi Sad), Rudarski institut (Beograd), Geoing Group (Beograd) i Geomag (Surčin, Beograd).

Njima je dodeljen ugovor vredan 15,9 miliona dinara (bez PDV-a).

Geološka ispitivanja za ovu deonicu metroa već su urađena tokom prethodne godine, ali je u međuvremenu promenjen način izgradnje.

Radi se o tome da će se deo, od stanice Pančevački most, uključujući i stanicu Karaburma, graditi TBM-om (mašina za bušenje tunela), pa je stoga potrebno sprovesti nova geološka istraživanja u tom delu linije.

Iako su istraživanja na deonici prve faze Linije 1 izvršena u 2021. godini, u međuvremenu je došlo do promene „tehnologije gradnje na jednom delu trase“, odnosno povećana je dubina tunela.

Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki poništila je jedan od tendera u vezi sa projektom izgradnje beogradskog metroa, zbog podnetog zahteva za zaštitu prava, piše portal.

Radi se o javnoj nabavci koju je krajem jula objavilo JKP „Beogradski metro i voz“, gde traži firmu koja će izraditi „geotehničke projektne izveštaje koji bi trebalo da dokažu da će građevinska konstrukcija metroa, tokom građenja i korišćenja, biti otporna i stabilna na uticaj tla, stena i podzemnih voda“, piše u tehničkoj specifikaciji.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Ruska proizvodnja nafte smanjiće se za 2 miliona barela dnevno

Photo: Unsplash

Ruska proizvodnja sirove nafte smanjiće se za dva miliona barela dnevno do kraja prvog kvartala 2023. godine procenjuje Međunarodna agencija za energetiku (IEA), prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije pozivajući se na agenciju Rojters.

Očekujemo da će na kraju prvog kvartala sledeće godine u Ruskoj Federaciji proizvodnja nafte biti smanjena za oko 2 miliona barela dnevno, rekao je Fatih Birol, čelnik IEA i dodao da ta nafta mora biti zamenjena ponudom iz drugih zemalja.

On se, doduše, ogradio rečima da u ovom slučaju postoje i drugi faktori, kao što je potražnja, što u velikoj meri zavisi od globalne ekonomije, posebno kineske.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu