Jabuka – čini čuda za zdravlje: Smanjuje rizik od uporne bolesti, depresije i anksioznosti
Voće bogato flavonoidima štiti mozak od štetnih materija, smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti i depresije i anksioznosti.
Australijski naučnik za hranu i klinički nutricionista, dr Vincent Candravinat, rekao je da postoje dokazi koji ukazuju na to da redovna konzumacija jabuka može poboljšati pamćenje i smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti.
Zdravstveni istraživač iz Sidneja rekao je da bi više jabuka moglo pomoći u održavanju dobre memorije u kasnijem životu, jer sadrže vitamine i minerale koji su povezani sa očuvanjem pamćenja.
„Voće bogato fenolima kao što su flavonoidi mogu pomoći u smanjenju rizika od Alchajmerove bolesti štiteći mozak od štetnih supstanci. Flavonoidi se mogu naći u mnogim drugim vrstama voća i povrća i takođe su moćni antioksidansi koji mogu da ublaže simptome depresije i anksioznosti“, rekao je dr Vinsent.
Prednosti flavonoida
Istraživanja pokazuju da flavonoidi pomažu kod nekih problema sa varenjem i doprinose zaštiti od raka, srčanih bolesti i degeneracije uzrokovane starenjem.
Najviše se nalazi u sledećem voću i povrću:
– jabuke (poželjno sveže, neprerađene)
– kruške (u koru i do kore najbolje je koristiti celu voćku)
– bobice (odaberite tamnije i zrele bobice)
– luk (uglavnom u spoljnim slojevima blizu ljuske)
– crno grožđe.
I. S.