Connect with us

Politika

Izvori RSE: „U Briselu se traže mere protiv Srbije zbog situacije na Kosovu“

Photo: Unsplash

Više zemlja članica Evropske unije (EU) traži uvođenje mera protiv Srbije ukoliko se dokaže povezanost sa napadom u Banjskoj na severu Kosovu, gde je grupa naoružanih i maskiranih lica otvorila vatru na kosovsku policiju, kada je ubijen jedan policajac, preneo je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kako se navodi, u utorak uveče je održan sastanak Komiteta za politiku i bezbednost koji čine ambasadori država članica EU, gde se raspravljalo o novonastaloj situaciji na Kosovu, u svetlu napada 24. septembra u Banjskoj.

Prema diplomatskim izvorima RSE, na tom sastanku su mnoge zemlje iznele stav da treba da se preduzmu mere protiv Srbije ukoliko se dokaže njena povezanost sa napadima ili uloga u slanju oružja na teritoriju Kosova, koje je pronađeno tokom policijske akcije.

„Ono što se desilo u nedelju na severu Kosova, količina oružja, koja je pronađena i informacije koje nam stalno stižu sa lica mesta menjaju igru“, rekao je izvor iz EU.

Sastanku je prisustvovao i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, kao i predstavnici evropske misije za vladavinu prava na Kosovu, Euleks.

Zemlje članice su sastanku osudile napad na kosovsku policiju i zatražile da se nastavi istraga o tome šta se tačno desilo u Banjskoj i da se otkriju sve činjenice.

Izvori RSE, upućeni u sastanak, spomenuli su da su ambasadori nekih država članica zahtevali da EU ima „balans“ u pristupu Kosovu i Srbiji.

Prema navodima RSE, izvori su potvrdili da je tokom diskusije na sastanku izražena puna podrška izaslaniku za dijalog Lajčaku sa zahtevom da se nastavi proces dijaloga i implementacije dogovora.

Lajčak namerava da u narednim danima poseti Prištinu, mada se i dalje radi na modalitetima te posete, piše RSE i dodaje da Lajčak, kako se saznaje, neće sam posetiti Prištinu već će sa sobom najverovatnije imati i delegaciju predstavnika iz ključnih EU država, koje su uključene u proces normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

DSK će ove sedmice objaviti stav o Statutu ZSO

Photo: Unsplash

„DSK je na sastanku Glavnog odbora ovlastio novoizabrano rukovodstvo da zauzme stav i tokom narednih dana, naime do kraja nedelje, rukovodstvo DSK će se sastati i razgovarati o nacrtu statuta“, kazao je on.

Kako je naveo, na sastanku Glavnog odbora stranke razgovaralo se i ostalim organizacionim pitanjima.

„Odlučili smo da u narednim danima i nedeljama započnemo interni konsultativni proces u izradi izborne liste poslanika DSK za naredne izbore. Nameravamo da napravimo izbornu listu mnogo ranije, što bi kandidatima dalo više vremena da se sami organizuju“, rekao je Abdidžiku.

Komentarišući poziv predsednice Kosova Vjose Osmani za sastanak sa predstavnicima opozicije o nacrtu statuta ZSO, rekao je da će učestvovati, ali da još nije dobio takav poziv.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu