Connect with us

Svet

Izraelski arheolozi ponovo iskopavaju grobnicu Isusove babice blizu Jerusalima

Foto: Wiki

JERUSALIM – Drevnu grobnicu iz prvog veka nove ere koja se dovodi u vezu sa Isusovom babicom izraelski arheolozi ponovo iskopavaju u brdima jugozapadno od Jerusalima, saopštila je danas uprava za antikvitete.

Kako se navodi, arheolozi sada iskopavaju veliko predvorje pećine u okviru projekta razvoja takozvane „staze nasleđa“ u regionu.

„Hodočasnici bi iznajmljivali uljane lampe, ulazili u pećinu, molili se, izlazili i vraćali bi uljanu lampu. Pronašli smo ih na desetine, sa prelepim ukrasima biljaka i cveća“, rekao je direktor iskopavanja Ziv Firer.

Složeno ukrašeni jevrejski pećinski kompleks datira iz prvog veka nove ere, a lokalni hrišćani su ga kasnije dovodili u vezu sa Salomom, Isusovom babicom koja se pominje u jevanđeljima.

Na tom mestu je izgrađena vizantijska kapela, koja je vekovima bila mesto hodočašća i poštovanja., preneo je AP:

Pećinu je prvi pronašao i iskopavao pre nekoliko decenija jedan izraelski arheolog.

Krstovi i napisi na grčkom i arapskom jeziku uklesani na zidovima pećine tokom vizantijskog i islamskog perioda ukazuju na to da je kapela bila posvećena Salomi.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti otkazali susret u Bratislavi – hitno se dogovara novi

Photo: Unsplash

Kako saznaje RSE iz diplomatskih izvora, Lajčak će pokušati da organizuje susret Vučića i Kurtija u Bratislavi. Međutim, ovi izvori upozoravaju da bez obzira na volju evropskih posrednika, male su šanse za sastanak jer strane nisu spremne za to.

Lajčak, Vučić i Kurti bi trebalo ovih dana da budu u Bratislavi na forumu think-tank organizacije GLOBSEC koji se održava između 29. i 31. maja.

Vučić i Kurti su predviđeni kao panelisti u odvojenim nastupima i smatra se da bi to bila dobra prilika da se održi vanredan sastanak na najvišem političkom nivou, u svetlu novonastalih tenzija na severu Kosova.

Prema pisanju RSE, Borelj je potvrdio da radi na organizovanju hitnog susreta Vučića i Kurtija.

Iz nezvaničnih izvora saznaje se da i Borelj namerava da otputuje u Bratislavu, ako Vučić i Kurti potvrde učešće na vanrednom sastanku u okviru dijaloga koji nastoji da organizuje Lajčak.

Iz Vlade Kosova su za RSE, međutim, rekli da Kurtijevo učešće na ovoj konferenciji u Slovačkoj „može biti otkazano“.

„Planirano je da (Kurti) ode. Ali, zbog dešavanja u zemlji, učešće je odloženo. Još nije definitivno da li će učestvovati ili ne“, saopštila je Vlada Kosova.

Susret je planiran za sredu, 31. maj, a kako navodi više evropskih izvora, Lajčak ima podršku država članica EU za ovu ideju, jer bi sastanak služio da doprinese smanjenju tenzija na severu.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu