Connect with us

Izložbe

Izložba „Veneciji s ljubavlju” u Kragujevcu

Foto: Pixabay

U kragujevačkoj Galeriji Rima otvorena je izložba „Veneciji s ljubavlju”, autora Radoša Antonijevića, vajara, profesora i dekana Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Na postavci radova izloženih u Kragujevcu, autor Antonijević predstavlja projekte osmišljene namenski za četiri uzastopna izdanja Venecijanskog bijenala: Kosovski ciklus – 101 godina posle (2015), Na svome mestu stajati (2017), O koristi i šteti istorije za život (2019) i Dostojni sreće (2022).

Predlozi i projekti za predstavljanje Republike Srbije na Venecijanskom bijenalu jesu specifični i izdvojeni umetnički projekti u Antonijevićevom opusu budući da su vremenski, prostorno i tematski unapred određeni kontekstom venecijanske izložbe.

U okviru izložbe u Galeriji Rima, uz prateće tekstove koji se odnose na svaki od projekata, umetnik predstavlja četiri makete koje su, pored brojnih skica i digitalnih modela, centralni skulptorski materijalizovan oblik originalnih projekata kao celina.

Kragujevačka publika će izložbu Radoša Antonijevića u Galeriji Rima moći da pogleda do 5. decembra.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Izložba “S one strane nevidljivog“ u DOB

Foto: Promo

Izložba “S one strane nevidljivog“ biće otvorena 31. januara u 19 sati i trajaće do 12. februara u Galeriji Doma omladine Beograda.

Umetnica Jelena Vučić izložbom “S one strane nevidljivog” nastoji da izložbeni prostor označi kao materični organ. Unutar galerijskog prostora otkriva se čitav jedan novi svet zatamnjen, opskuran i dramatičan u odnosu na spoljašnjost. Crteži endometrijumskog tkiva oživljavaju zidove pulsirajući čitavom njegovom dužinom. Zatvoren i zaštićen od spoljašnjih uticaja, podseća nas na prvorodni prostor materice.

Kao što je trudno telo u stalnoj razmeni između majke i deteta, ne samo telesno, nego i duhovno, tako isto možemo shvatiti i galerijski prostor koji je u stalnoj razmeni između publike i ideja, izloženih dela koja se u njemu nalaze – iskustvo duhovnog i intelektualnog karaktera.

Jelena Vučić (1994, Banja Luka) diplomirala je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci 2017. godine, smer- slikarstvo. Master studije završila je na istoimenom fakultetu. Bavi se istraživanjem i izražavanjem putem: video umetnosti, performansa, slikarstva, animacije i instalacije. Dobitnica je više nagrada.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu