Connect with us

Izložbe

Izložba „Sveti lekari besrebrenici“ od 1. juna

Foto: Promo

Izložba „Sveti lekari besrebrenici“ Marije Vukosavljević i Aleksandre Macure biće otvorena od 1. do 10. juna u Maloj galeriji ULUPUDS-a.

Ova izložba donosi posmatračima pomalo neočekivan osvežavajući spoj dve tehnike: klasične jajčane tempere na dasci i tehnike veza na recikliranim komadima tekstila.

Zlatna nit ove izložbe je namera autorki da savremenoj javnosti, kroz dve tehnički različite optike, ponude autentičan izraz pravoslavnog ikonopisa – autentičan ne toliko u smislu uskog pridržavanja jednom zasvagda uspostavljenih kanona, koliko u smislu istinskog molitvenog izraza odevenog u različite forme ekspresije. Naime, savremeni kulturološki diskurs omogućava, pa čak i zahteva višestrukost iskaza, što autorke dovode u vezu sa rečima svetog apostola Pavla: „Svima sam bio sve“. U primenjenom smislu to znači da bi neko u svoj životni prostor radije uneo klasičnu ikonu Aleksandre Macure, a neko, pak, eksperimentalni dekorativni vez Marije Vukosavljević. No, jasno je da se srž onoga o čemu govore dve autorke spaja u protološkom i ujedno eshatološkom ishodištu vaskolike hrišćanske estetike, što ovu izložbu čini jednom nerazlučnom celinom. Savremeni vizuelni jezik izlagača ulazi u dijalog sa senzibilitetom današnjeg posmatrača i poziva ga na odgovor.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Izložba „Kroz ključaonicu” u KC Grad

Foto: Promo

U ponedeljak, 12. juna u 19 sati u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad biće otvorena samostalna izložba umetnika Aleksandra Srbljanina pod nazivom “Kroz ključaonicu”.

Kupatilo je mesto samoće i sigurnosti. Mesto gde ljudi često razmišljaju o sopstvenom postojanju. Tu sagledavamo svoje emocije, bilo da se radi o oslobađanju od stresa pod toplim tušem ili introspekciji koja dolazi gledanjem sebe u ogledalu.

U seriji slika pod nazivom “Kroz ključaonicu”, stilizovane ljudske figure prikazane su sivom i crnom bojom, kao podsetnik na našu smrtnost i nestalnost naših fizičkih tela.

Izložba će biti otvorena do 25. juna svakog dana od 16 do 21 sat.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu