Connect with us

Izložbe

Izložba radova iz „Vekovnika“

Foto: Pixabay

Izložba radova iz „Vekovnika“, povodom 15 godina istoimenog strip serijala, biće otvorena u Galeriji SKC Novi Beograd od 2. do 24. februara.

„Vekovnici“ su avanturistički strip serijal o dvojici slučajnih partnera, misterioznom vampiru Čenu i ćudljivom besmrtniku Kraljeviću Marku koji u Evropi s kraja osamnaestog veka ukrštaju staze sa mitološkim bićima kao što su vampiri, psoglavi, todorci, ali i istorijskim ličnostima poput Mocarta, Miloša Obilića, Stevana Sinđelića, te književnim likovima kao što su Til Ojlenšpigel, doktor Faust, D’Artanjan, Kvazimodo, Frankenštajn i mnogi drugi…

Serijal je počeo svoj život na stranicama Politikinog zabavnika 2007. godine. Godine 2011. Vekovnici su doživeli i svoj spin off (podserijal), Beskrvni (albumi Mrtva straža, Zla krv i Treći čin), što je, prvi pravi spin off u osamdesetogodišnjoj istoriji srpskog stripa…

Sve albume „Vekovnika“ i „Beskrvnih“ napisao je i uredio Marko Stojanović iz Leskovca.

Na serijalu je do sada sarađivalo više od 200 strip crtača i ilustratora iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Makedonije, Grčke, Turske, Španije, Slovačke, Nemačke, Rusije i Brazila.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Otvorena izložba „Ljubav prkosi vremenu“

Foto: Promo

U prostoru Pedagoškog muzeja juče je otvoriena izložba slika pod nazivom „Ljubav prkosi vremenu“.

Izložba je inspirisana pričama članova porodica nestalih u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije, koju je pripedio Crveni krst Beograd u saradnji sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta.

Predsednik Crvenog krsta Beograd Milan Mirković rekao je da je na izložbi predstavljeno 15 priča, odnosno 15 sudbina koje postaju tačke i koordinate „na kojima možemo da slavimo život i sećanje na one koje još tražimo“, u vreme kada i nakon života ljudima može da bude uskraćena „najnormalnija stvar“, a to je mesto večnog počinka.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu