Connect with us

Izložbe

Izložba „Oblicima o ženskosti“ u Kolarčevoj zadužbini

Foto: Promo

U Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine u utorak, 30. maja u 19 časova biće otvorena izložba „Oblicima o ženskosti“ Milice Rakočević.

Izložba Milice Rakočević Oblicima o ženskosti preispituje pojam ženskog tela.

Potaknuta iskustvom trudnoće, porođaja i materinstva, umetnica istražuje materijale i tehnike skulptoralnog oblikovanja gradeći prepoznatljiv likovni jezik. Birajući,  katkad, da sačuva autonomiju materijala (terakota), autorka u radovima kombinuje drvo, metal, staklo, gumu, plastiku sa materijalima poput sunđera i plute, stvarajući likovne oblike bremenite snažnim duhovnim i psihološkim slojevima koje boji poimanjem i iskustvom femininog.

Prilazeći problemu ženskog tela iz jednog, nadasve, subjektivnog doživljaja, Milica istražuje i demistifikuje prostore ženske intime. Autorka istovremeno posmatra i biva posmatrana. Stilizacijom forme, telo je u skulpturi Milice Rakočević svedeno na atribut, simbol koji sadrži i emanira samu esenciju ženskosti. Pojam femininog se u Miličinim skulpturama sagledava kroz prizmu rađanja i materinstva kojom se uloga žene posmatra i tumači prevashodno ulogom majke.

Iskustvo ženskosti u skulpturi Milice Rakočević ugrađeno je u iskustvo umetničkog -ženskost je i polazište i ishod Miličinog umetničkog pregnuća. Kao žena, majka i umetnica, Milica oblicima u skulpturi preispituje odnos prema sopstvenom telu. Radove možemo čitati kao metamorfoze telesnog, duhovnog i psihološkog koje sobom nosi put u majčinstvo.

Tijana Duka, istoričarka umetnosti

Izložba će biti otvorena do 17. juna 2023. godine, radnim danima od 10 do 20, subotom od 10 do 16 časova.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Izložba „Kroz ključaonicu” u KC Grad

Foto: Promo

U ponedeljak, 12. juna u 19 sati u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad biće otvorena samostalna izložba umetnika Aleksandra Srbljanina pod nazivom “Kroz ključaonicu”.

Kupatilo je mesto samoće i sigurnosti. Mesto gde ljudi često razmišljaju o sopstvenom postojanju. Tu sagledavamo svoje emocije, bilo da se radi o oslobađanju od stresa pod toplim tušem ili introspekciji koja dolazi gledanjem sebe u ogledalu.

U seriji slika pod nazivom “Kroz ključaonicu”, stilizovane ljudske figure prikazane su sivom i crnom bojom, kao podsetnik na našu smrtnost i nestalnost naših fizičkih tela.

Izložba će biti otvorena do 25. juna svakog dana od 16 do 21 sat.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu