Connect with us

Izložbe

Izložba Hrista Piralisa u Konaku kneginje Ljubice

Foto: Promo

Izložba eminentnog grčkog autora Hrista Piralisa biće otvorena 6. decembra u 19 sati u Sali pod svodovima u Konaku kneginje Ljubice.

Hristo Piralis, Grk po rođenju, školovao se u Italiji kao slikar i arhitekta, gde je proveo svoj radni vek. U toku svoje profesionalne karijere bio je angažovan kao ikonopisac, živopisac i konzervator.

Svoju likovnu poetiku Paralis gradi tehnološkim postupkom pravog ikonopisca dok temu opisuje poput pravog hroničara, etnologa. Zamišljena, scenografski rešena kompozicija, iskrivljene srednjovekovne perspektive, kolorita tipičnog postvizantijskog, sugeriše svet koji je svaki posetilac grčke male sredine mogao da vidi. Više od običnog zapisa jednog ambijenta ili pukog likovnog zapisa događaja, Hristo slika atmosferu, tačnije zaleđenu scenu jednog sunčanog prepodneva na trgu u nekoj imaginarnoj varošici na severu Grčke.

Iako teme nisu sakralne, sam slikarski postupak snažno sugeriše upravo ove vrednosti, neopterećene religijski, opet ove slike imaju karakter svih onih tradicionalnih vrednosti.

Postavka beogradske izložbe Hrista Piralisa kao vrednost ima upravo etnološke, antropološke i muzeološke kvalitete uprkos tome što nema izloženih autentičnih predmeta.

Verujući da je vredan i važan doprinos očuvanju nasleđa jednog podneblja likovni zapis slikara, delo ovog umetnika ima neosporan značaj u očuvanju materijalnog i nematerijalnog nasleđa severa Grčke. Scene i običaji bliski stanovnicima balkanskog područja, zajedničko sećanje i nasleđe naroda na ovom podneblju i veza naravno pravoslavna ali i neka druga povezanost, vrlo prisutna u svim sferama odnosa između naših naroda.

Stvaralaštvo umetnika Piralisa podcrtava i zajedničko opet donoseći ono lično i prepoznatljivo grčko.

Izložba će biti otvorena do 18. decembra. Ulaz je besplatan.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Stručno vođenje kroz izložbu „Na vezi, bez veze“

Foto: Promo (KCB)

Vođenje kroz izložbu „NA VEZI, BEZVEZE (INSTANT BUT DISTANT)” i razgovor sa autorom Igorom Simićem organizovano je 1. februara od 18 sati u Galeriji Podroom.

Tokom dvomesečnog karantina i vanrednog stanja zbog izbijanja pandemije u 2020. godini, Igor Simić je svoj život i interakciju na internetu počeo da štampa na raznobojnom kancelarijskom papiru i po njemu intervenisao crtežom.

Kako je crtež u umetničkoj praksi Simića povezan sa njegovim iskustvom rada u novinama Univerziteta Kolumbija (Njujork) kao politički karikaturista, crteži predstavljeni na izložbi početna su tačka za razmišljanje o izložbi kao celini, celovitoj prostornoj instalaciji.

Video-instalacije, originalna muzika, atmosfera otuđenja i hajpa (pompe), i ironični crteži upućuju na autorov permanentan, dugotrajan pokušaj traženja smisla globalnog, digitalnog, umreženog života, čime integriše komunikacijske medije u svoje kinematografske instalacije, mešajući tehnike dokumentarnog, spekulativnu fikciju i (neretko) naraciju u prvom licu.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu