Connect with us

Kultura

Izložba „Fragmenti celine“ od 2. avgusta u Zrenjaninu

Fragmenti celine / Foto: Promo

Izložba „Fragmenti celine“ kanadsko-srpske umetnice Vesne Perunović biće otvorena 2. avgusta u prostorijama Savremene galerije u Zrenjaninu i trajaće do 26. avgusta.

Kako navode organizatori, serija radova iz ove postavke istražuje intimne i društvene odnose koristeći se metaforom „slomljenog tanjira“: dela se bave arhetipovima, pojmom fragmentacije i jedinstva, krhkosti i izdržljivosti, reflektujući kako naš lični, tako i kolektivni odnos prema krizi i ključnim problemima sa kojima se danas suočavamo.

Kroz dvostruku prizmu ličnog i političkog, Perunović se bavi strategijama rekonstrukcije, obnavljanja i restauracije onoga što je oštećeno, razrušeno i uništeno, kao i pitanjima doma, izmeštanja, mobilnosti i granica.

Perunović je rođena i obrazovana u Jugoslaviji, a kasnih 80-ih godina se iselila u Toronto.

Njen opus se bazira na vlastitom iskustvu stečenom kroz žensku perspektivu i ličnih narativa: kulturnog izmeštanja, tranzicije i asimilacije, kao i identiteta posmatranog u odnosu na širi društveni i politički kontekst.

U svojoj umetničkoj praksi često inkorporira crtež, skulpturu, slikarstvo, video i performans i prezentuje ih kao slojevitu interdisciplinarnu instalaciju, baveći se diskursom između linije i forme, figuracije i apstrakcije.

U svojoj karijeri, koja traje više od 30 godina, Perunović je izlagala na više od 150 grupnih i samostalnih izložbi širom sveta.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Izložba „Kroz ključaonicu” u KC Grad

Foto: Promo

U ponedeljak, 12. juna u 19 sati u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad biće otvorena samostalna izložba umetnika Aleksandra Srbljanina pod nazivom “Kroz ključaonicu”.

Kupatilo je mesto samoće i sigurnosti. Mesto gde ljudi često razmišljaju o sopstvenom postojanju. Tu sagledavamo svoje emocije, bilo da se radi o oslobađanju od stresa pod toplim tušem ili introspekciji koja dolazi gledanjem sebe u ogledalu.

U seriji slika pod nazivom “Kroz ključaonicu”, stilizovane ljudske figure prikazane su sivom i crnom bojom, kao podsetnik na našu smrtnost i nestalnost naših fizičkih tela.

Izložba će biti otvorena do 25. juna svakog dana od 16 do 21 sat.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu