Connect with us

Kultura

Izložba „Fragmenti celine“ od 2. avgusta u Zrenjaninu

Fragmenti celine / Foto: Promo

Izložba „Fragmenti celine“ kanadsko-srpske umetnice Vesne Perunović biće otvorena 2. avgusta u prostorijama Savremene galerije u Zrenjaninu i trajaće do 26. avgusta.

Kako navode organizatori, serija radova iz ove postavke istražuje intimne i društvene odnose koristeći se metaforom „slomljenog tanjira“: dela se bave arhetipovima, pojmom fragmentacije i jedinstva, krhkosti i izdržljivosti, reflektujući kako naš lični, tako i kolektivni odnos prema krizi i ključnim problemima sa kojima se danas suočavamo.

Kroz dvostruku prizmu ličnog i političkog, Perunović se bavi strategijama rekonstrukcije, obnavljanja i restauracije onoga što je oštećeno, razrušeno i uništeno, kao i pitanjima doma, izmeštanja, mobilnosti i granica.

Perunović je rođena i obrazovana u Jugoslaviji, a kasnih 80-ih godina se iselila u Toronto.

Njen opus se bazira na vlastitom iskustvu stečenom kroz žensku perspektivu i ličnih narativa: kulturnog izmeštanja, tranzicije i asimilacije, kao i identiteta posmatranog u odnosu na širi društveni i politički kontekst.

U svojoj umetničkoj praksi često inkorporira crtež, skulpturu, slikarstvo, video i performans i prezentuje ih kao slojevitu interdisciplinarnu instalaciju, baveći se diskursom između linije i forme, figuracije i apstrakcije.

U svojoj karijeri, koja traje više od 30 godina, Perunović je izlagala na više od 150 grupnih i samostalnih izložbi širom sveta.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Ovogodinji 19. KIDS FEST poručuje „Tu sam sa drugarima“

Foto: Promo

Tradicionalno na jesen počinje ugledni Dečiji filmski festival KIDS FEST koji slavi devetnaest godina postojanja!

U mnogim gradovima u Srbiji od 15. do 22. oktobra pod sloganom „TU SAM SA DRUGARIMA“ održaće se najpoznatiji dečiji filmski festival KIDS FEST uz čije kreiranje je tokom poslednjih devetnaest godina stasalo mnogo generacija.

Za neku novu, savremenu publiku osmišljen je još jedan festivalski repertoar koji će imati svojih 12 premijera kod nas, a čije su priče u skladu sa sloganom festivala i upućuje na važnost drugarstva i neophodnosti negovanja međusobnog razumevanja od najranijeg detinjstva.

Kao i prošlih godina i na 19. KIDS FEST-u zaživeče najnoviji animirani, igrani i dokumentarni naslovi svetskih kinematografija, pa osim norveških, britanskih, francuskih i kineskih na bioskopskom platnu naći će se i  dečiji filmovi iz regiona i okruženja, a pored premijera festival će reprizirati  i neke poslednje Diznijeve sinhronizovane filmove.

Nakon Sarajevo film festivala na 19. KIDS FEST-u premijerno će biti prikazan animirni film „Snovi jednog robota“ (Robot’s Dreams), španski crtani film zasnovan na grafičkoj noveli Sare Varon koji govori o prijateljstvu jednog psa i jednog robota. Animirani film snimljen prema istinitom događaju „Titina“ (Titina) o osvajanju Severnog pola i psu koji je bio neizostavni prijatelj ekspedicije takođe će premijerno biti prikazna na festivalu.

U repriznim terminima naći će se francuski igrani filma „Velika avantura mačke Ru“ o prijateljstvu jedne mačke i jedne devojčice, kao i Diznijev „Elemental“ o spoju nemogućeg, elemenata vode i vatre.

I ove godine domaćin 19. KIDS FEST-a biće „mts Dvorana“, dok će se u Beogradu dečiji filmski festival održati i u bioskopima: „Cineplexx Ušće Shopping Center“, „Cineplexx Delta City“, „Cineplexx BIG“ „Cineplexx BEO Shopping Center“, „Cine Grand BIG Rakovica“ i bioskop „Tuckwood“.

KIDS FEST održava se i u Novom Sadu u bioskopima „Arena Cineplex“ i „Cineplexx Pormenada“, dok se u Kragujevcu očekuje u bioskopu „Cineplexx Kragujevac Plaza“. U Nišu centri dešavanja festivala biće – „Vilin grad“, „Cine Grand Delta Planet Niš“ i „Cineplexx Niš“.

Podsetimo dečiji filmski festival „Kids Fest” je zabavna i edukativna manifestacija za decu, koja vraća decu tradicionalnim vrednostima gledanja filmova ispred bioskopskog platna.

Cilj festivala je da popularizuje filmsku umetnost ujedno utemeljujući neku novu filmsku publiku, potencijalne filmske radnike i stručnjake u budućnosti.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu