Connect with us

Izložbe

Izložba „DOWNSTREAM #01“ u KC Grad

Foto: Promo

Izložba „DOWNSTREAM #01“ biće otvorena u ponedeljak, 3. aprila u 20 sati u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad i prikazaće umetničke radove i istraživačke projekte koji se bave Dunavom i Podunavljem.

Tokom 2021. i 2022. godine, devetoro umetnika Rainer Prohaska, Florian Sorgo, Carola Schmidt, Hanna Priemetzhofer, Christina Helena Romirer, Anita Fuchs, Kerstin Reier, Sabrina Rosina i Kilian Jorg putovalo je različitim delovima rute od Austrije do Crnog mora duž Dunava na istraživačkom brodu MS – FUSION. Svi izloženi projekti nastali su tokom i nakon boravka na MS – FUSION.

– „MS – FUSION A.i.R. Program“ se odvija na specijalno konstruisanom brodu, koji redovno saobraća Dunavom do Suline i nudi prostor za učesnike da istraže fenomene reke i obala. Prilagođen za unutrašnju plovidbu, funkcioniše kao plutajući studio, kao alat za umetničko istraživanje i omogućava da se umetnički rad izvodi direktno na i duž Dunava. Izvanredna estetika i priroda broda privlači pažnju i time otvara sopstveni oblik komunikacije, povećava slučajnost i omogućava alternativni pristup skrivenim dunavskim kulturama. U aprilu 2023. umetnici učesnici će se metaforički iskrcati u Beogradu da bi prikazali svoje umetničke procese u Gradskoj galeriji – ukazano je u najavi.

Izložbu će pratiti raznovrstan prateći program radionica, demonstracija, predavanja i otvorenih diskusija.

Izložba će biti otvorena do 15. aprila svakodnevno od 16 do 21 sati.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Izložba „Staklo“ u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu

Foto: Pixabay

Interdisciplinarna izložba „Staklo“ otvorena je večeras u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu.

„Staklo je materijal koji nas vekovima zadivljuje, svojim fizičkim i estetskim svojstvima budi maštu stvaralaca od praistorije do današnjih vremena. Razvijajući tehnologiju njegove izrade, čovek mu je pronalazio najrazličitiju namenu, u svakodnevnom, dekorativnom i umetničkom oblikovanju materijalne stvarnosti. Stoga nije neobično da se u Muzeju Vojvodine predmeti od stakla čuvaju u okviru arheoloških, istorijskih, umetničkih i etnoloških zbirki“, kažu iz Muzeja.

Posebnom rezolucijom Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 2022. godinu za Međunarodnu godinu stakla.

Ova inicijativa pokrenuta je radi promišljanja načina na koji staklo može pomoći razvoju održivijih društava, promocije najnovijih naučnih i tehničkih dostignuća, uticaja stakla na istoriju i umetnost i uloge muzeja u očuvanju nasleđa vezanog za staklo.

Izložba je razultat rada autorskog tima koji čine: arheološkinja mr Tijana Stanković Pešterac; istoričarke umetnosti: Aleksandra Stefanov i Dragana Garić; etnolozi: dr Tatjana Bugarski, mr Katarina Radisavljević i Bogdan Šekarić; istoričarke: Veselinka Marković i Milkica Popović; umetnica dr Mirjana Blagojev.

Povodom obeležavanja Međunarodne godine stakla, staklo i njegova uloga u društvu bili su u fokusu brojnih muzejskih ustanova i stručnjaka u svetu i u našoj zemlji.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu