Connect with us

Izložbe

Izložba „Beograd – zaštićena područja“ u Galeriji Singidunum

Foto: Promo

Izložba „Beograd – zaštićena područja“, u organizaciji Zavoda za zaštitu prirode Srbije, biće otvorena u ponedeljak, 18. septembra u 18 sati u Galeriji Singidunum (Beograd, Knez Mihailova 40).

Izložba BEOGRAD posvećena je zaštićenim područjima Beograda sa naglaskom na zaštićene primerke dendroflore.U kolaboraciji sa umetnicom Kristinom Vlaisavljević, Zavod za zaštitu prirode Srbije u formi video radova donosi poetski prikaz etnoloških tumačenja svetskih i staroslovenskih predanja, kao i mitova o drveću.

Izložba BEOGRAD posvećena je zaštićenim područjima Beograda sa naglaskom na zaštićene primerke dendroflore. U kolaboraciji sa umetnicom Kristinom Vlaisavljević, Zavod za zaštitu prirode Srbije u formi video radova donosi poetski prikaz etnoloških tumačenja svetskih i staroslovenskih predanja, kao i mitova o drveću.

Prvo zaštićeno prirodno dobro u Beogradu su četiri primerka himalajskog bora (Pinus excelsa) zaštićena kao spomenik prirode 1949. godine. Među zaštićenim stablima prestonice značajno mesto zauzima hrast lužnjak na Cvetnom trgu, koji predstavlja ostatak autohtonih hrastovih šuma koje su se nekad prostirale na današnjem potezu od Cvetnog trga do parka „Manjež“ i Slavije. Ovaj hrast je ujedno i najstarije zaštićeno stablo u gradu.

Pored ekološkog značaja koji se najčešće prepoznaje, prirodne vrednosti posebnih odlika u kompoziciji gradskog predela neodvojivi su od urbanih, istorijskih i kulturnih toponima. Dinamika života i promena u gradskoj sredini, sa druge strane, dovode do diskonekcije od prirode jer čovek zaboravlja da zastane. Tako zanemarujemo jednu od suštinskih potreba ljudskog bića, da bude u komunikaciji i dodiru sa prirodom.

Poetičnim narativom, lirskim tonom, vilinskom energijom, Kristina pripoveda o ljubavi koji su naši preci negovali prema prirodi, poštovanju i nežnosti koji su sačuvani u narodnim pesmama, bajkama, mitovima i legendama. Nekada davno kada je život tekao u sazvučju sa prirodom, čovek je znao koje ptice spavaju u granama, razumeo snagu korenja drveća, osećao prisustvo vilinskih krugova u šumskim predelima.

Video radovi Platan, Tisa, Ginko i Hrast fokus stavljaju na 4 odabrana stabla Beograda, kroz koja evociramo uspomene na mitove i verovanja o drveću, koja su utkana u prošlost naših predaka i time predstavljaju vrednosti nematerijalnog nasleđa. Ove predanja su niti koje spajaju prostore i ljude kroz vreme.

Priče iz prošlosti prenose znanje, znanje nam služi da osvestimo vrednost i stvorimo emotivni odnos sa prirodnim dobrima koja nas okružuju, a kada prepoznamo vrednost onda se u nama budi i odgovornost da to što nam je vredno i sačuvamo.

Usporite, u gradskoj vrevi osmotrite ponekad prirodu oko sebe, posvetite par minuta dodiru kore drveta, primećivanju zahvalnosti za njegov hlad, slušanju ptica u njegovoj krošnji… (K. Vlaisavljević)

Kristina Vlaisavljević (1990)

Umetnica, menadžerka u kulturi, producentkinja pozorišta, radija i kulture

U formi pripovesti i performansa Kristina se bavi edukacijom o svetkoj mitologiji, kao i kulturnom i prirodnom nasleđu Srbije. Trenutno je na edukaciji za telesnog psihoterapeuta.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

52.Zlatno pero Beograda i 17. Međunarodni bijenale ilustracije

Foto: Nikolina Radulović Velić - Multipersonality

52. Zlatno pero Beograda i 17. Međunarodni bijenale ilustracije biće otvorenu 12. decembra u 19. časova u Konaku kneginje Ljubice.

2023. godina u kojoj ULUPUDS obeležava 70. godina postojanja, završava se jednom od najdugovečnijih i najznačajnijih tradicionalnih izložbi ULUPUDSA : Zlatnim perom Beograda.

Ovogodišnje 52. Zlatno pero Beograda, ujedno i 17. Međunarodni bijenale ilustracije, kroz dijapazon stilova okupio je 122 umetnika iz zemlje i inostranstva. Ilustracija je specifična grana umetnosti koja se uglavnom vezuje za tekst u knjigama, časopisima, novinama i drugim publikacijama i najčešća je kao likovna interpretacija teksta. Njena uloga je da objašnjava i dopunjuje tekst, a često se ilustracija knjige i njeno oblikovanje stapaju u jedinstven umetnički izraz. Ilustracije neretko govore ubedljivije, jednostavnije, zanimljivije i direktnije od reči. I Upravo takav je i odabir preko 200 radova će biti predstavljeno na izložbi u „Galeriji pod svodovima“ u beogradskom Konaku kneginje Ljubice.

Izložba je otvorena od 12. do 31. decembra 2023. godine.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu