Connect with us

Izložbe

Izložba „Beograd : Pariz – umetničke veze“ od 30. novembra

Foto: Promo

U Kulturnom centru Srbije u Parizu 30. novembra biće otvorena izložba „Beograd : Pariz – umetničke veze“.

Izložba „Beograd : Pariz – umetničke veze“ predstavlja radove umetnika srednje i mlađe generacije koji ili stvaraju u Parizu ili su svojom likovnom poetikom, uticajima, obrazovanjem i usavršavanjem usko povezani sa pariskom likovnom scenom. Ovi umetnici su takođe vezani i za Beograd bilo svojim poreklom, obrazovanjem ili mestom rada. Svojevrstan umetnički pluralizam predstavljen na izložbi još jednom svedoči o lepoti koju nalazimo u različitosti izraza, specifičnim temama i tehnikama. U rasponu od klasičnih slika na platnu i crteža, do objekata, tekstilnih instalacija i video radova, možemo pratiti autentičan lični jezik svakog autora i jedinstvenost njihovih poetika. Pojedinačno veoma bogate umetničke karijere ovih stvaralaca sada su prikazane u svetlu kategorije koja ih sve na neki način povezuje, a to su mesto i uticaj Beograda i Pariza, ne samo kao velikih gradova već i kao stecišta bogatog kulturnog i umetničkog života.

Muzej grada Beograda baštini veliki broj dela umetnika koji su svoj likovni jezik izgradili pod uticajima Francuske i Pariza. Dela pomenutih starijih majstora svoj put do muzejske kolekcije našla su  prvobitnim opštinskim otkupima, poklonima i putem, za srpsko društvo tradicionalne, institucije legatorstva. Umetnička dela savremenih autora Muzej kontinuirano otkuplje prateći njihove karijere kako na međunarodnoj tako i na domaćoj likovnoj sceni. Na taj način kolekcije Muzeja grada Beograda svedoče ne samo o istorijskim nego i najvažnijim umetničkim tokovima. Savremena povezanost beogradske i pariske likovne scene ogleda se i u prepoznavanju i promovisanju novih ideja i umetničkih praksi, afirmisanju multikulturalnosti i višemedijskih narativa.  Predstavljanjem izložbi kao što je Beograd : Pariz – umetničke veze u Kulturnom centru Srbije u Parizu nastojimo da veze između dva grada i dva naroda učvrstimo, obogatimo novim sadržajima i omogućimo uvid u jedan deo opusa nekoliko umetnika kojima su te srpsko-francuske veze izrazito bliske.

Umetnici: Damjan Kovačević, Vladimir Lalić, Mihael Milunović, Filip Mirazović, Bogdan Pavlović, Milivoj Miško Pavlović, Marko Velk, Vuk Vidor, Brankica Žilović.

Kao specijalan događaj samo tokom večeri otvaranja izložbe Beograd : Pariz – umetničke veze  30. novembra od 19,30 časova predstavićemo video rad “Heroj” Marine Abramović iz kolekcije Muzeja grada Beograda. Dometi stvaralaštva Marine Abramović prevazilaze odrednice mesta, grada ili kontinenta, ali obrazovanje, umetnički počeci i prvi performativni nastupi vezani su za Beograd, a njena prisutnost u Parizu tokom gostovanja na pariskim akademijama i angažman u pariskoj scenskoj umetnosti na najbolji način govore o univerzalnoj umetničkoj ličnosti.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Izložba „Andrejin krst“ u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine

Schilderwald, kombinovana tehnika na papiru, zidna instalacija, 2023

Izložba „Andrejin krst“ Teodore Rakidžić biće otvorena u utorak, 28. novembra u 19 časova u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine.

Kako jedan saobraćajni znak podrazumeva usmeravanje pažnje na određeno obaveštenje, upozorenje, opasnost ili zabranu, uloga mu se može generalizovati na jedinu mogućnost predviđanja onoga što sledi i jasnog utiska o skladnom funkcionisanju i držanju svega pod kontrolom. Taj utisak se remeti kada se na veoma kratkoj razdaljini pojavi mnoštvo saobraćajnih znakova, što dovodi do podele pažnje i zagonetke o tome kuda je prvo usmeriti. Sličan problem se javlja prilikom susreta sa oborenim znakom, čije je značenje onda minimalizovano, a tumačenje samim tim potpuno blokirano. Ovakve situacije rezultiraju paradoksalnim zaključkom da nametanje pravila bilo koje vrste nije moguće.

Arhiviranje znakova na koje sam upućena na dnevnom nivou podrazumeva grčevit pokušaj da se budućnost predvidi i potencijalna neprilika izbegne. Ukoliko postoji informacija o tome kakav nas put čeka, postoji i sigurnost i kontrola. Srušeni i odvaljeni znakovi označavaju suštu suprotnost, te na ličnom planu dovode do zbunjenosti, napetosti, zabrinutosti i nemoći.

Specifičan oblik Andrejinog krsta ne mora se isključivo označiti kao spoj železničke pruge i običnog puta. Oslanjajući se na hrišćanska tumačenja raspeća na krstu ovog oblika i istorijski značaj pojavljivanja u heraldici, saobraćajni znak je oplemenjivanje već postavljenog konteksta. Ukrštanje dva različita puta znači pronalazak zajedničke tačke, susret, ujedinjenje, razumevanje, istomišljeništvo. Ipak, iskustvo pokazuje isto što i znak nalaže, putevi se odvajaju, mišljenja razilaze, vodeći nas dalje u usamljenost i alijenaciju. Ovaj znak je pokušaj pomirenja suprotnosti, a kao takav i simbol unutrašnje borbe da budućnost predvidimo ili da se sadašnjosti prepustimo.

Teodora Rakidžić

Izložba će biti otvorena do 16. decembra radnim danima od 10 do 20, subotom od 10 do 16 časova.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu