Connect with us

Politika region

Ivica Dačić: „Samo od Kurtija zavisi da li će doći do eskalacije sukoba“

Photo: Unsplash

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je da samo od kosovskog premijera Aljbina Kurtija zavisi da li će doći do eskalacije sukoba na severu Kosova i Metohije.

Dačić je agenciji Beta kazao da je moguća eskalacija sukoba „centralno pitanje“ koje muči sve činioce medjunarodne zajednice.

„Medjunarodna zajednica ima problem jer ne želi da prihvati realnost, a ta realnost jeste da se mora kontrolisati glavni uzrok eventualne eskalacije sukoba, a to je kosovski premijer Aljbin Kurti. Predstavnici medjunarodne zajednice u razgovorima sa srpskom stranom jasno ističu da dok god je Kurti na vlasti, na Kosovu neće biti mira niti mirovnog sporazuma“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, osnovni problem na Kosovu je to što Priština ne ispunjava medjunarodno preuzete obaveze.

„Kada neko kaže da za njega Briselski sporazum ne postoji i da nema govora o formiranju Zajednice srpskih opština ili kad se na Kosovu hapse Srbi bez ikakvog povoda i kad imate stalne upade specijalnih policijskih jedinica na severu što je suprotno svim postignutim dogovorima, onda dodje neko i postavi pitanje zbog čega Srbi protestuju. Srbi imaju pravo na miran politički protest upravo zbog jednostranih akata Prištine“, naglasio je šef srpske diplomatije.

Dačić je rekao da ne postoji „iskrena želja“ za postizanjem kompromisnog rešenja kosovskog pitanja.

„Postoji samo želja za prečicom, da se vojno osvoji sever i da se time Srbija stavi pred svršen čin, kako bi se legalizovala jednostrano proglašena nezavisnost Kosova“, ocenio je Dačić.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Rodoljub Šabić: „Velike šanse za pobedu opozicije na izborima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu“

Photo: Unsplash

Šabić je za list Nova komentarišući beogradske izbore kazao da nije realno očekivati ono što je glavni zahtev opozicije, a to je da prvo budu održani vanredni beogradski izbori.

„SNS dobro zna da bi u Beogradu izvesno doživeli poraz i mislim da je isključeno da bi to dozvolili. Poraz u glavnom gradu sam po sebi znači mnogo, a u predvečerje parlamentarnih izbora imao bi za dodatni efekat lošiji rezultat SNS i na tim izborima“, istakao je Šabić.

Kako je naveo, kada je reč o parlamentarnim izborima, misli da i istaživanja pokazuju da uz raspoložive resurse, dosadašnje saveznike, „ali i sa nekim pritajenim“, SNS ima veće šanse.

Govoreći o datumu izbora, rekao je da u ovom trenutku čak ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije odlučio kada će ih biti, kao i da sumnja da su ozbiljne najave da će ih biti u martu.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu