Connect with us

Politika region

Ivica Dačić: „Protiv sam vanrednih izbora, opozicija moli Boga da ih ne bude“

Photo: Unsplash

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da je protiv vanrednih izbora, dodajući „da su dobri onda bi bili i u Vatikanu, gde se biraju doživotno“.

„Sigurno nisam za vanredne izbore, ali to je stvar političke odluke. Ako je u interesu države da budu vanredni parlametarni izbori to je drugo pitanje“, rekao je Dačić za TV Prva, navodeći da je protiv i vanrednih beogradskih izbora jer Srpska napredna stranka i socijalisti imaju u gradu „stabilnu većinu“.

Govoreći o vanrednim parlamentarnim izborima Dačić, koji je i prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, naveo je da „ako se dese – dese“, kao i da je SPS uvek spreman za izbore.

On je istakao da „opozicija hoće izbora a moli Boga da ih bude“, jer nema program ni podršku građana.

Oni misle da se glavna politička borba da opozicija traži izbore i misle da su napravili veliki politički potez tražeći smenu Vučića, Dačića, Ane Brnabić. Oni se nadaju da Vučić to neće da prihvati. Mi smo ozboljna politčka stranka i izbori ne mogu da nas iznenade, rekao je Dačić.

On je naveo i da su najnoviji rezultati javnog mnjenja pokazali da najjača stranka opozicije ima podršku 5 % birača.

Kada je reč o ministru privrede Radetu Basti Dačić je izjavio da će „kao prvi čovek koalicije kojoj pripada i ministar Rade Basta“ razgovarati s „koalicionim partnerima i daljim potezima prema njemu“.

„Mi imamo vrlo jasnu politiku da ne podržavamo narušavanje teritorijalnog integritete Ukrajine i nećemo uvoditi sankcije Rusiji, i to je naš stav još od marta prošle godine, definisan u odlukama Saveta za nacionalnu bezbednost!“, rekao je Dačić za list Kurir o istupima Baste da se uvedu sankcije Rusiji.

Basta je ministar privrede sa liste SPS-Jedinstvena Srbija.

Kako je Dačić istakao, ništa se u stavu nije promenilo, „svi članovi Vlade moraju da se pridržavaju takve politike“!

Dačić je naveo da će zvanični Beograd implementirati principe iz evropskog predloga za normalizaciju odnosa do crvenih linija, za koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno rekao da se odnose na de fakto ili de jure priznanje Kosova i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama (UN).

On je podsetio da ovog meseca Rusija predsedava Savetom bezbednosti UN, a planirano je da 27. aprila bude održana sednica posvećena situaciji na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim rečima, kosovski premijer Aljbin Kurti na Kosovu stvara atmosferu u kojoj bi život Srbima bio nemoguć.

Dačić je rekao da bi u slučaju da Srbija uvede sankcije Rusiji, odnosi Beograda i Moskve ne bi bili isti.

Od 193 države sveta, 84 priznaju Kosovo. Ako neko postavi pitanje članstva Kosova u UN, to pitanje prvo ide na Savet bezbednosti UN. Ako ne prođe, to je velika stvar, jer Rusija i Kina imaju pravo veta, predočio je Dačić.

Ne verujem da bi Moskva promenila stav, u slučaju uviđenja sankcija, ali naši odnosi ne bi bili kao sad, rekao je Dačić, naglasivši stav Srbije da osuđuje kršenje teritorijalnig integriteta Ukrajine.

Naš interes je da sačuvamo evropski put, ali i nacionalne i državne interese, zaključio je Dačić.

Dačić izjavio da je evropski sporazum o putu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, koji je prihvaćen u Briselu, pravno obavezujući za obe strane iako nije potpisan, ali da „interes Prištine nije da sprovede mirovni sporazum“.

Ministar spoljnih poslova Srbije je rekao da je po tom pitanju „naša politika ispravna“, kao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prihvatio taj sporazum, „više puta rekao da smo preuzeli obvezu da implementiramo taj dogovor do crvenih linija“.

„Interes Prištine nije da se sprovede mirovni sporazum, interes Prištine je da se proteraju Srbi sa Kosova“, kazao je Dačić. Dodao je da je Srbima sa severa Kosova Priština dala ultimatum da „moraju da prihvate preregistraciju (automobila) ili da se sele“.

Dodao je da postoji mogućnost za pomoć Srbima na Kosovu „na oružan način“, ali da građani Srbije u tom slučaju moraju da znaju da to „ne može proći bez ozbiljnijeg sukoba u regionu“.

„Naša politika je ispravna, mi smo u dijalogu, a s druge strane predsednik Vučić je jasno više puta rekao da smo preuzeli obavezu da implementiramo taj dogovor do crvenih linija, za koje je jasno rekao da se odnose na de fakto i de jure, svaki vid priznanja Kosova, i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama“, kazao je Dačić.

On je povoodm toga da Sporazum o putu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova koji je prihvaćen u Briselu nije potpisan, rekao da „nekada niji ni potrebno da se dokumenti potpišu“, jer se podrazumeva da „predsednik Srbije ili ministar inostranih poslova imaju to punomoćje“.

Dačić kaže da Srbiju u Evropsku uniju vode Srpska napredna stranka i SPS, u vreme čije vlasti su otvoreni pregovori o pridruživanju, i da nisu tačne optužbe iz opozicije da te dve partije opstruiraju napredak na evropskom putu.

On je upitao da, ako je tačno da bi opozicija brže vodila Srbiju prema članstvu u EU, „što nismo otvorili pregovore u vreme njihove vlasti“.

„Iz opozicije navode, SNS i SPS su nas udaljili od EU. Oni hoće da kažu da mi ne delimo evropske vrednosti. Otvreni su pregovori o člastvu Srbije u EU, mi smo ih otvorili, ja sam tada bio premijer“, rekao je Dačić.

Povodom najava iz Stranke slobode i pravde (SSP) čiji je lider bivši funkcioner Demokratske stranke Dragan Đilas, da bi pod njihovom vlašću Srbija u EU ušla do 2030, Dačić je rekao da nas je „upravo njihova politika udaljila od EU“.

„Ja znam da je njima teško, to su veliki evropejci a u EU ih vode (predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar) Vučić i Dačić“, kazao je predsednik SPS i dodao da Srbija neće odustati od evropskog puta.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Rodoljub Šabić: „Velike šanse za pobedu opozicije na izborima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu“

Photo: Unsplash

Šabić je za list Nova komentarišući beogradske izbore kazao da nije realno očekivati ono što je glavni zahtev opozicije, a to je da prvo budu održani vanredni beogradski izbori.

„SNS dobro zna da bi u Beogradu izvesno doživeli poraz i mislim da je isključeno da bi to dozvolili. Poraz u glavnom gradu sam po sebi znači mnogo, a u predvečerje parlamentarnih izbora imao bi za dodatni efekat lošiji rezultat SNS i na tim izborima“, istakao je Šabić.

Kako je naveo, kada je reč o parlamentarnim izborima, misli da i istaživanja pokazuju da uz raspoložive resurse, dosadašnje saveznike, „ali i sa nekim pritajenim“, SNS ima veće šanse.

Govoreći o datumu izbora, rekao je da u ovom trenutku čak ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije odlučio kada će ih biti, kao i da sumnja da su ozbiljne najave da će ih biti u martu.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu