Connect with us

Politika

Ivica Dačić: „Neću u utorak u Savet Evrope, ako će u sredu primiti Kosovo“

Photo: Unsplash

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da nema nameru da u utorak ide u Strazbur povodom 20 godina od prijema Srbije u Savet Evrope ukoliko će dan kasnije Kosovo biti primeljeno u tu instituciju.

On je na konferenciji za medije nakon sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Gabona Jolandom Nijonde kazao da se na 10 godina Briselskog sporazuma najavljuje da će Komitet ministara Saveta Evrope otpočeti proceduru prijema Kosova u tu instituciju.

„Ako je to tačno, ja neću ići u Strazbur, jer u Savet Evrope nikada nije bilo primljeno ništa što nije država“, istakao je srpski šef diplomatije.

Dačić je najavio da će narednih dana Srbija imati veoma živu diplomatsku aktivnost.

Osim najavljene posete Strazburu, koja je dovedena u pitanje, Dačić je najavio i razgovore s ministrima spoljnih poslova Švedske i Francuske.

Kada je reč o saradnji sa Gabonom, Dačić je naglasio da će u oktobru biti obeleženo pola veka diplomatskih odnosa dve zemlje.

On je rekao da veoma ceni odnose sa tom zemljom.

„Želimo da naše odnose pretočimo u konkretnu saradnju – da povećamo ekonomsku saradnju, saradnju u oblasti obrazovanja“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, ove godine su date četiri stipendije za studente iz Gabona, a Srbija želi da ih bude znatno više.

Šefica diplomatije Gabona rekla je da u poslednjih 50 godina nije bilo dovoljno saradnje i da je zbog toga došla kako bi tu saradnju konkretizovali.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Aljbin Kurti: „Srpski teroristički napad deo plana za aneksiju severa Kosova“

Photo: Unsplash

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je, na osnovu nalaza istrage kosovske policije, „srpski teroristički napad“ potvrđeno da je bio deo plana za aneksiju severa Kosova.

On je na društvenoj mreži X (nekadašnji Tviter), napisao da je napad na selo Banjska kod Zvečana koordinisan na 37 različitih pozicija, a da bi, kako je naveo, usledilo stvaranje koridora koji bi omogućiti snabdevanje oružjem i trupama.

„Na osnovu zaplenjene dokumentacije, Kosovska policija je potvrdila da je teroristički napad bio deo šireg plana za aneksiju severa Kosova, koordinisanim napadom na 37 različitih pozicija. Usledilo bi stvaranje koridora ka Srbiji, da bi se omogućilo snabdevanje oružjem i trupama“, napisao je Kurti.

On je juče takođe ocenio da je napade orkestrirala srpska država.

„Prošlo je nedelju dana od tragičnih terorističkih napada koje je organizovala Srbija. U poslednjih sedam dana bili smo svedoci nasilja, pretnji i veličanja ovakvih dela“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, za to vreme, Kosovo u kolektivnoj borbi za demokratiju, duboko ceni podršku saveznika.

U oružanom napadu ubijen je narednik Afrim Bunjaku, a ranjeno još nekoliko policijskih službenika, dok su najmanje tri naoružana Srbina ubijena.

Kosovo, EU i SAD su ocenile da se radi o terorističkom napadu, što ne prihvata Srbija.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu