Connect with us

Politika region

Ivica Dačić: „Ne možemo da priznamo sami sebe, jer je Kosovo Srbija“

Photo: Unsplash

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da su „licemerni pozivi Srbiji da prizna Kosovo kao nezavisnu državu“, navodeći i da je to nemoguće s obzirom da „ne možemo da priznamo sami sebe, jer Kosovo je Srbija“.

„Teška su vremena, moramo da imamo pametne odgovore, da čuvamo slobodu ali i mir“, rekao je Dačić kao gost na izbornoj Skupštini koalicionog partnera Jedinstvene Srbije (JS).

On je naveo da za srpski narod nikad nije bilo jednostavnih prilika, „imamo i previše istorije i dali smo puno žrtva za slobodu, za raziku od nekih koji su svakom okupatoru bacali cveće“.

Govoreći o koaliciji Socijalističke partije Srbije (SPS), čiji je predsednik, i JS, rekao je da su oni „prijatelji koji imaju iste vrednosti – nemamo rezervne ideologije i rezervnu domovinu“.

„Ovde sam kao neki gost, a u suštini sam medju svojima. Mi smo naši“, rekao je Dačić.

Predsednik JS Dragan Marković Palma, jedini kandidat za predsednika te stranke, rekao je da će njeni poslanici tražiti da se vrati izborni cenzus od pet odsto umesto sadašnjih tri.

Kako je naveo, iz opozicije su krivi što kasnimo sa ulaskom u Evropsku uniju, jer su, kaže, pred predstavnicima medjunarodne zajednice napadali da u Srbiji ništa ne valja.

On je rekao i da ta stranka nikad neće glasati da „dva muškarca idu u crkvu, venčavaju se i ljube u usta“.

Kao predstavnik Srpske napredne stranke (SNS), obratio se njen funkcioner, ministar odbrane Miloš Vučević rekavši da je saradnja sa koalicijom SPS-JS puno toga dobrog donela Srbiji, „promenila je na svakom polju“.

„Ništa od ovog što danas imamo u Srbiji nije palo sa neba, zaslužilo se radom“, rekao je Vučević.

Skupštini su prisustvovali i diplomatski predstavnici iz više ambasada. Došao je ambasador Rusije, kao i diplomatski predstavnici Egipta, Belorusije, Kine i nekih drugi.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Boško Obradović: „Dveri će u parlamentu tražiti da se francusko-nemački predlog o Kosovu odbaci u celini“

Photo: Unsplash

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je da sednica parlamenta o Kosovu, koja je po navodima u medijma bila najavljena za 2. februar, još nije zakazana, a da će poslanici tog pokreta ako bude održana tražiti da nemačko-francuski predlog o Kosovu bude odbačen u celini.

„U našoj zemlji sve je naopako, pa mediji javljaju za nešto što bi trebalo da bude posao predsednika Skupštine. A on sednicu nije zakazao. Radi se o neozbiljnosti i njihovom stilu da zakazuju ‘dan uoči’, što je jedno iživljavanje nad poslanicima, da vi ne znate kad Vam je sednica, da ne možete da se organizujete i pripremite“, rekao je Obradović za TV N1.

On je rekao da nezakazivanje sednice govori o „iživljavanju nad institucijama društva“, ali je i dodao da se nada da će ona biti održana, „jer ne vidi u kojoj to drugoj instituciji treba da se razgovara o Kosovu, ako ne u Skupštini“.

„Ali ovoj vlasti se ne može verovati. Jer, (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić je prvo rekao da nije hteo da primi predlog francusko-nemački, da je bio neprihvatljiv dokument, da bi sada rekao da će se raditi na sprovođenju takvog predloga. Kako možete posle toga da verujete jednoj takvoj vlasti“, upitao je Obradović.

On je kazao da je ranije poslao dopis Predsedištvu Srbije i tražio uvid u taj dokument o Kosovu, u kojem je istakao da je neophodno da svi poslanici dobiju taj papir, i da je dobro da dobiju i predlog zaključka, kako vlast vidi taj predlog.

„Iz izjava koje je Aleksandar Vučić dao, a da ne govorim o izjavama zapadnih diplomata, jasno je da se radi o dokumentu koji ima jedan smisao – da Srbija prihvati da se više ne protivi ulasku Kosova u međunarodne organizacije, pre svega UN“, rekao je Obradović.

Obradović je rekao da će poslanici Dveri prisustvovati sednici parlamenta o Kosovu da bi „sprečili vlast da prihvati taj predlog“, a na pitanje o tome kako da se pregovara o Kosovu, rekao je da „prostora za pregovore ima, ali ih treba vratiti u SB UN, gde imamo saveznike – Rusiju i Kinu“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu