Connect with us

Politika region

Ivica Dačić: „Izražen interes Srbije da odnose sa SAD podigne na nivo strateškog partnerstva“

Photo: Unsplash

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je u Beogradu da Srbija ima izražen interes da odnose sa SAD podigne na nivo strateškog partnerstva, čiji bi jedan od ključnih stubova bila privredna saradnja, kao motor daljeg osnaživanja ekonomskih, ali i ukupnih veza dve zemlje.

Na sastanku sa članovima američke privredne delegacije, u organizaciji Američko-centralnoevropske poslovne asocijacije (ACEBA), Dačić je rekao da se ekonomska saradnja Srbije i SAD „intenzivno razvija“, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dodao je da je ta saradnja rukovođena sve većim prilivom investicija američkih kompanija, rastućom trgovinskom razmenom i roba i usluga, i tradicionalno značajnom finansijskom podrškom kroz razne programe razvojne pomoći, čija je vrednost premašila milijardu dolara.

Na sastanku, na kojem su bili i predstavnici Ambasade SAD u Beogradu, Dačić je kazao da su SAD danas među vodećim spoljnotrgovinskim partnerima Srbije jer je u 2022. godini bila rekordna vrednost kako trgovine robom i uslugama, tako i izvoza robe i usluga iz Srbije u SAD.

„U 2022. trgovina robom i uslugama je premašila 2,4 milijarde dolara, a srpski izvoz robe i usluga u SAD je bio nešto veći od 1,5 milijardi dolara. SAD su trenutno naš vodeći partner u izvozu usluga sa kojim ostvarujemo i najveći suficit, dok se naš robni izvoz u proteklih pet godina duplirao i u 2022. godini premašio vrednost od 500 miliona dolara“, naveo je Dačić.

On je rekao da SAD spadaju među vodeće strane investitore u Srbiji, sa ukupnim dosadašnjim ulaganjima američkih kompanija od oko četiri milijarde dolara u automobilskoj industriji, telekomunikacijama, IT uslugama, prehrambenoj industriji, turizmu i hotelijerstvu.

„Uprkos brojnim rastućim globalnim izazovima u proteklom periodu, ekonomski odnosi Srbije i SAD ne da nisu posustali, već se, sasvim suprotno, naša privredna saradnja razvija veoma dinamično i u različitim sferama. Zahvaljujući, između ostalog, dolasku kompanija kao što su Majkrosoft i En-Si-Ar (NCR) i otvaranju njihovih kampusa, Srbija je postala tehnološki centar regiona, a trend ukrupnjavanja u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija doneo je akvizicije i u brzo rastućoj i lukrativnoj oblasti proizvodnje gejming softvera“, naveo je.

Dačić je istakao da američke kompanije u Srbiji trenutno zapošljavaju oko 32.000 radnika, od čega polovinu u auto-industriji, „sektoru koji ima strateški značaj za dalji ekonomski prosperitet Srbije, rast industrijske baze i izvoza u svet i još veću integrisanost srpskih kompanija u evropske i globalne lance snabdevanja“.

Saradnja Srbije i SAD je, osim u kratkom periodu novije istorije, uvek bila obeležena uzajamnim poverenjem i razumevanjem, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

„Članstvo u Evropskoj uniji ostaje centralno spoljnopolitičko opredeljenje Srbije, ali će i nadgradnja političke i ekonomske saradnje sa SAD biti za nas ništa manje važan strateški cilj. Srbija jeste i biće zemlja u kojoj su i Amerikanci i američki kapital dobrodošli, i pružićemo sve uslove da investitori iz SAD ovde imaju najpovoljnije moguće poslovno okruženje“, kazao je Dačić.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Miloš Vučević: „Spremni za razgovore s opozicijom o izborima, obavezni vojni rok nije sada na dnevnom redu“

Photo: Unsplash

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević je izrazio spremnost za razgovore s opozicijom o izborima.

„Spremni smo da razgovaramo o postizanju poltičkog dogovora oko izlaska na biralište“, rekao je Vučević, koji je i ministar odbrane, za Poltiku.

On je rekao i da datum održavanja izbora nije najvažniji. „Da li do kraja godine, ili početkom sledeće, ne mislim da je navažnije pitanje već da imamo minimum političkog konzenzusa da idemo na izbore, ako je to put za smirivanje tenzija ili proveru legitimiteta vlade. Ali i proveru opozicije, kako stoji među biračima“, kazao je Vučević.

Deo proevropske opozcije je zatražio održavanja vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da je za vraćanje služenja obaveznog vojnog roka ali da to „nije sada na dnevnom redu“.

„Rekao sam da sam za to (obavezni vojnog rok). Pitanje je sada da li je to šest nedelja, tri ili šest meseci“, kazao je on za Politiku.

Dodao je da su priremljeni svi neophodni dokumenti, te ukazao da je, na kraju, neophodna poiitička odluka.

„U ovom trenutku to nije na dnevnom redu“, kazao je Vučević.

Dodao je da je potrebno oko godinu dana da se podignu kapaciteti za prihvat ljudi, imajući u vidu da je Srbija, kako je kazao, „izgubila 12 ili 13 generacija vojnika od kada je suspendovan vojni rok“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu