Connect with us

Politika

Ivica Dačić i Peter Sijarto: „Bilateralni odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou u novijoj istoriji“

Photo: Unsplash

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto su konstatovali u Beogradu da su sveobuhvatni bilateralni odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou u novijoj istoriji, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Kako se navodi to potvrđuje i Ugovor između vlada dve zemlje o prijateljskim odnosima i saradnji u oblasti strateškog partnerstva, koji je stupio na snagu januara ove godine.

Sijarto boravi u Beogradu u okviru 13. zasedanja Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između Srbije i Mađarske.U duhu postojećih strateških odnosa i partnerstva, ministri su razgovarali i o predstojećim bilateralnim aktivnostima na najvišem nivou, predviđenim za jun ove godine, koje će dodatno unaprediti dobrosusedske odnose i uspešnu saradnju.

Dačić je u ime Srbije i srpskog naroda zahvalio Mađarskoj na nedavnom postavljanju u pogledu zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope. Mađarska je glasala protiv prijema Kosova u Savet Evrope, a protiv je pored Srbije i Mađarske glasalo još pet zemalja.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Miloš Vučević: „Spremni za razgovore s opozicijom o izborima, obavezni vojni rok nije sada na dnevnom redu“

Photo: Unsplash

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević je izrazio spremnost za razgovore s opozicijom o izborima.

„Spremni smo da razgovaramo o postizanju poltičkog dogovora oko izlaska na biralište“, rekao je Vučević, koji je i ministar odbrane, za Poltiku.

On je rekao i da datum održavanja izbora nije najvažniji. „Da li do kraja godine, ili početkom sledeće, ne mislim da je navažnije pitanje već da imamo minimum političkog konzenzusa da idemo na izbore, ako je to put za smirivanje tenzija ili proveru legitimiteta vlade. Ali i proveru opozicije, kako stoji među biračima“, kazao je Vučević.

Deo proevropske opozcije je zatražio održavanja vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da je za vraćanje služenja obaveznog vojnog roka ali da to „nije sada na dnevnom redu“.

„Rekao sam da sam za to (obavezni vojnog rok). Pitanje je sada da li je to šest nedelja, tri ili šest meseci“, kazao je on za Politiku.

Dodao je da su priremljeni svi neophodni dokumenti, te ukazao da je, na kraju, neophodna poiitička odluka.

„U ovom trenutku to nije na dnevnom redu“, kazao je Vučević.

Dodao je da je potrebno oko godinu dana da se podignu kapaciteti za prihvat ljudi, imajući u vidu da je Srbija, kako je kazao, „izgubila 12 ili 13 generacija vojnika od kada je suspendovan vojni rok“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu