Connect with us

Politika region

Ivica Dačić: „Bez obzira na neslaganja moramo da razvijamo odnose sa Hrvatskom zbog građana“

Photo: Unsplash

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Subotici da postoji niz pitanja oko kojih se Srbija i Hrvatska ne slažu, ali da je planiran niz sastanaka, kako bi se analiziralo stanje i odredilo kako konkretno dve strane mogu razvijati odnose.

„Smatramo da bez obzira što sigurno mislimo različito o nekim pitanjima iz naše prošlosti, moramo da tražimo načine i mehanizme za saradnju“, rekao je Dačić novinarima u Subotici nakon sastanka sa hrvatskim ministrom spoljnih i evropskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Srbija treba da odredi ko će biti nacionalni koordinator za saradnju i u narednom periodu uslediće sastanak saradnika šefova diplomatija i ministarke za evrointegracije Srbije Tanje Miščević sa Grlić Radmanom u Zagrebu, a sve to, dodao je Dačić, treba da pripremi teren za bilateralni sastanak ministara spoljnih poslova.

„Sa željom da vidimo šta konkretno i operativno možemo da uradimo u razvoju naših bilateralnih odnosa i šta bi od toga bilo najbolje za naše građane i naše države“, rekao je Dačić.

On je dodao da je najveći pozitivan podsticaj i okvir za dalju saradnju sastanak u Davosu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, a pohvalio je i saradnju predstavnika Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.

Šefovi diplomatija nakon izjava nisu želeli da odgovaraju na pitanja novinara uz obrazloženje da su „suvišne reči koje se izgovaraju prepreka za rešavanje nekih pitanja oko kojih je potreban dogovor“.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Vladimir Orlić sa predstavnicima Saveta Evrope: „Imamo više slobode i demokratije nego ikada pre“

Photo: Unsplash

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić obavestio je izvestioca Monitoring komiteta Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope (PSSE) Aksela Šefera, na sastanku, „o sveukupnom napretku koji je naša zemlja ostvarila u brojnim oblastima“.

„Posebno u oblasti demokratskih standarda, vladavine prava, ljudskih i manjinskih prava u Srbiji“, naveo je Orlić i podsetio na reformu pravosuđa, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

„Relevantne ocene Evropske unije (EU) u poglavljima 23 i 24, koja se upravo bave pitanjima fundamentalnih prava i borbe protiv korupcije, kažu da je Srbija postigla napredak“, rekao je Orlić.

Naglasio je da isto važi i po pitanju bezbednosti novinara, rada parlamenta, kao i ispunjavanju preporuka ODIHR i drugih predloga političkih stranaka kroz međupartijski dijalog, navedeno je u saopštenju.

„Sve ovo jesu oblasti u kojima smo postigli napredak, omogućili više slobode i demokratije nego ikada pre“, rekao je Orlić.

Izvestilac Šefer, zajedno sa predstavnicima Sekretarijata PSSE, boravi u monitoring misiji i sastaće se sa delegacijom Skupštine Srbije u PSSE, kao i sa poslaničkim grupama i članovima Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu