Connect with us

Ekonomija

Industrijska proizvodnja zabeležila rast od 5,8 % u avgustu 2023. godine u odnosu na avgust 2022.

Photo: Unsplash

Industrijska proizvodnja u periodu od januara do avgusta ove godine u odnosu na isti period prethodne godine veća je za 2,4 %.

Posmatrano po sektorima, ako se poredi avgust ove i prethodne godine, zabeležen je rast u rudarskom sektoru od 17 %, u sektoru prerađivačke industrije rast od 2,4 %, a u sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabeležen je rast od 16,6 %.

Prema ovim podacima, eksploatacija ruda metala doživela je rast od 36,7 %, kada se uporede avgust ove i prethodne godine.

Pored toga, proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda skočila je za 44,6 %, takođe, proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata doživela je rast od 32 %.

Sa druge strane, proizvodnja pića doživela je pad od 14,6 %, a delatnost štampanja i umnožavanja audio i video zapisa opala je za 17,6 %.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Tomislav Momirović: „CEFTA tržište je važno za srpsku privredu“

Photo: Pexels

„Značaj CEFTA tržišta za srpsku privredu je ogroman. CEFTA je drugi trgovinski partner Srbije sa učešćem u ukupnoj razmeni zemlje u iznosu većem od 18 %“, rekao je Momirović posle konferencije „CEFTA WEEК 2023“ u Podgorici.

Dodao je da će predsedavanje Srbije biti pre svega fokusirano na konsolidaciju i ojačavanje sprovođenja sporazuma, radu na intenziviranju trgovinske razmene strana potpisnica CEFTA, a pružiće i priliku da se među prioritete predsedavanja postave teme digitalizacije i elektronske trgovine.

Momirović je istakao da ekonomska saradnja koja se bazira na standardima i principima Evropske unije u okviru CEFTA mehanizma, a posebno na iskrenoj volji učesnica, donosi rezultate u vidu rasta ekonomske aktivnosti, trgovine, stvaranja novih i boljih radnih mesta.

„Vlada Srbije i Ministarstvo trgovine čvrsto stoje na stanovištu da je slobodna ekonomska regionalna saradnja od izuzetne važnosti, a to pokazuje i podatak da je u prvih devet meseci ove godine Srbija ostvarila blizu pet milijardi evra u trgovinskoj razmeni sa CEFTA“, rekao je ministar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu