Connect with us

Aktuelno

Ideje za uređenje vaše bašte

Pixabay

Prilagođavanje izgleda eksterijera vašeg doma je jedan od načina da se stvori prostor koji odražava vašu ličnost.

Postoje mnoge jeftine ideje kojima možete da se pozabavite i koje će doneti visoki uticaj bez visoke cene.

Stvaranje moderne, lepe bašte i dvorišta ne mora da košta mnogo. U stvari, savremene bašte u časopisima danas je moguće napraviti zahvaljujući kreativnim dizajnerima koji koristi materijale i biljke koje je lako pronaći i koje su pre svega ekološke.

Koristite geometrijske šare prilikom uređenja

Jedna od jeftinih ideja koja stvara veliki vizuelni uticaj je upotreba finišera i površinskog sloja. Ako imate neiskorišćeni prostor tla u vašem dvorištu ili golu zemlju koju želite da prikrijete, upotreba recikliranog materijala je odlično rešenje. Napravite mozaik po vašem izboru. Koristite mahovinu između šavova za veći kontrast. Kombinacija ova dva materijala je vrlo jeftina i izgleda vrlo efektno.

Još jedna odlična opcija za stvaranje mirisnog puta u vašem vrtu je upotreba biljaka, limuna ili majčine dušice u vašem mozaiku. Ove biljke polako rastu, zahtevaju minimalno održavanje, jestive su i oslobađaju lep miris. Ako treba da kreirate put kroz vaše dvorište, ovo je jedna od najboljih i najjeftnijih ideja.

Potražite reznice od prijatelja

Postoji mnogo vrsta cveće i biljaka koje rastu iz reznica. Pre nego što krenete u rasadnik da kupite biljke ili sadnice pitajte prijatelje da vam daju reznice iz njihovog vrta. Nekoliko prelepih vrsta cveća i biljaka doteraće izgled eksterijera vašeg doma.

Saksije u vašem vrtu

Vi verovatno već imate saksije u kojima sadite cveće ili biljke. Ukoliko želite da osvežite svoje dvorište novim saksijama, umesto da kupujete nove iskoristite staru burad, gume, sanduke. Promenite svrhu različitim predmetima iz domaćinstva, starim stolicama, stolovima, zasadite cveće i dodajte dubinu i dimenziju u vašem vrtu. Na ovaj način ćete dati vizuelnu ključnu tačku vašoj bašti.

Još jedan jeftin ali savremeni način da ulepšate svoje dvorište jeste da obojite saksije u smelim bojama. Ako koristite saksije od terakote, potopite ih u vodu na sat vremena pre lakiranja bojom.

Višegodišnje biljke

Višegodišnje biljke se vraćaju iz godine u godinu, dok jednogodišnje biljke žive samo jednu sezonu. Zaštitite svoj budžet birajući za svoje dvorište višegodišnje biljke. Koristite ukrasne trave. Kombinacija trava dodaće teksturu, boju i moderan izgled vašoj bašti. Ukrasna trava pomoći će da vaš pejzaž izgleda lepo dizajniran i skupo.

Koristite šljunak

Šljunak je lak za održavanje, izdržljiv i relativno jeftin. Koristite šljunak na mestima gde biljke ne napreduju, gde imate problem sa isušivanjem tla ili u oblasti kojoj je potreban arhitektonski, moderan izgled.

Valoviti čelik, stari predmeti i stari bakar mogu se vešto reciklirati u jedinstvenu karakteristiku u vašem dvorištu. Jedan od najlakših mesta za početak je dodavanjem neočekivanih materijala vašoj ogradi ili zidu u bašti.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Netflix počeo primenu strožih mera za deljenje lozinke na svom najvećem tržištu

Unsplash

Netflix je u Americi, na svom najvećem tržištu, konačno započeo naplatu deljenja lozinke sa korisnicima koji nisu članovi domaćinstva pretplatnika. Striming servis je omogućio pretplatnicima koji su na standardnim i premijum paketima, a koje plaćaju 15,5 odnosno 20 USD mesečno, da imaju jednu osobu sa kojom mogu da dele šifru i izvan svoje kuće i to po ceni od 8 USD za mesec dana.

To je samo 2 USD jeftinija opcija u odnosu na to da korisnik odabere osnovni paket ove kompanije.

Iako još nije objavljeno kako će Netflix uspevati da prepozna identitet korisnika ili naloga, iz kompanije kažu da će i dalje svi članovi domaćinstva koji su pretplaćeni moći da strimuju serije i filmove bez obzira na to gde se nalaze.

Procenjuje se da je poslednjih godina više od 100 miliona ljudi širom sveta koristilo lozinku koju su sa njima podelili prijatelji ili članovi porodice, a da nisu morali da plate. Kompanija ima inače 232,5 miliona pretplatnika iz celog sveta koji najviše doprinose prihodima platforme koji su prošle godine dostigli 32 mlrd USD.

Slab rast broja pretplatnika u poslednjoj godini, kao i gubitak starih, naveo je kompaniju da promeni raniju praksu i privoli one koji su njihove usluge besplatno koristili, da počnu da plaćaju.

Sprečavanje deljenja lozinke najpre je počelo u Kanadi, Novom Zelandu, Portugalu i Španiji, a zatim i u Latinskoj Americi.

Pored toga, pre nego što su primenili još strože mere, najavili su i opciju prebacivanja profila, kako bi i oni korisnici koji su do sada gledali preko tuđih lozinki, mogli da sačuvaju dosadašnju istoriju pregleda.

Netflix je takođe ponudio i jeftiniji paket, koji košta 7 USD mesečno, ali koji podrazumeva da se tokom serija i filmova koje korisnici gledaju, prikazuju i reklame. Od tada su dobili još devet miliona pretplatnika, od kojih se nisu svi opredelili za jeftiniji plan, piše Euronews.

Neka se spreme Britanci

Netflix je takođe kontaktirao korisnike u Velikoj Britaniji, kojih ima oko 15 miliona i obavestio ih da će uskoro i oni ostati bez opcije deljenja lozinke. U mejlu koji su pretplatnici dobili, stoji da im se savetuje da radi dodatne sigurnosti, promene lozinku.

Srbija još nije na spisku zemalja u kojima počinje naplata ove usluge, ali je pitanje trenutka kada će se plan i ovde realizovati. Inače, Netflix je za neke zemlje, uključujući i Srbiju, ažurirao cene pretplate za svoje postojeće pakete, pa tako Basic paket sada košta 4,99 EUR (ranija cena je iznosila 7,99 EUR), Standard paket košta 7,99 EUR (ranija cena je bila 9,99 EUR), dok Premium paket sada košta 9,99 EUR (stara cena 11,99 EUR).

Prema pisanju Wall Street Journal, cene su niže i u nekim zemljama na Bliskom istoku, u subsaharskoj Africi, Latinskoj Americi i Aziji.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu