Connect with us

Politika

I Aljbin Kurti na sednici Vlade Kosova prokomentarisao pismo 56 parlamentaraca

Photo: Unsplash

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je na sednici Vlade da je pismo 56 parlamentaraca upućeno Briselu, Londonu i Vašngtonu, u kome se zahteva da se promeni politika prema Beogradu, pozitivan iskorak za Kosovo, ističući da je naročito značajno to što je jedna od zemalja potpisnica Ukrajina, piše Kosovo online, prenoseći Gazetu ekspres.

„Ove nedelje došlo je do pozitivnog pomaka za Kosovo na međunarodnom planu. Pismom upućeno sekretaru Sjedinjenih Američkih Država Antoniju Blinkenu, visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju i ministru spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Džejmsu Kleverliju, preko 50 poslanika, 10 predsednika parlamentarnih spoljnopolitičkih odbora 16 zemalja, uključujući i Ukrajinu, izrazilo je podršku Kosovu i pozvalo na oštriji pristup Srbiji i opasnosti koju njeno delovanje predstavlja za bezbednost našeg regiona“, rekao je Kurti.

On je zahvalio svim potpisnicima pisma i naglasio da ova vrsta podrške jača „posvećenost Kosova potpunoj deeskalaciji situacije u četiri opštine na severu Kosova, posvećenost demokratiji i veru u zakonitost i ustavnost“.

Kurti se osvrnuo i na reformu pravosuđa, ističući da je ta reforma neophodna, jer je, kosovsko pravosuđe nedovoljno efikasno i sporo.

„Čak i razni verodostojni lokalni i međunarodni izveštaji navode da je naše pravosuđe i dalje neefikasno i sporo. Reforma je neophodna, a provera je rešenje. Već pet meseci čekamo Ustavni sud, vreme prolazi i ovo je gubljenje”, zaključio je Kurti.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

DSK će ove sedmice objaviti stav o Statutu ZSO

Photo: Unsplash

„DSK je na sastanku Glavnog odbora ovlastio novoizabrano rukovodstvo da zauzme stav i tokom narednih dana, naime do kraja nedelje, rukovodstvo DSK će se sastati i razgovarati o nacrtu statuta“, kazao je on.

Kako je naveo, na sastanku Glavnog odbora stranke razgovaralo se i ostalim organizacionim pitanjima.

„Odlučili smo da u narednim danima i nedeljama započnemo interni konsultativni proces u izradi izborne liste poslanika DSK za naredne izbore. Nameravamo da napravimo izbornu listu mnogo ranije, što bi kandidatima dalo više vremena da se sami organizuju“, rekao je Abdidžiku.

Komentarišući poziv predsednice Kosova Vjose Osmani za sastanak sa predstavnicima opozicije o nacrtu statuta ZSO, rekao je da će učestvovati, ali da još nije dobio takav poziv.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu