Connect with us

Politika

Hovenijer ponovo pozvao Vladu Kosova da preduzme mere za deeskalaciju na severu

Photo: Unsplash

Istakao je da bi prestanak tenzija na severu i prihvatanje obaveza iz Ohridskog sporazuma pomogle Kosovu u evroatlantskim integracijama.

„Smatramo da je važno postići dalju deeskalaciju na severu i izbeći slučajeve u kojima se dešava nasilje. To pomaže Kosovu u evroatlantskim integracijama“, rekao je Hovenijer.

On je naglasio da je cilj da se obe strane okrenu sprovođenju Ohridskog sporazuma i ponovio da se od kosovske vlade očekuje da preduzme korake za deeskalaciju na severu.

„Naš fokus je da Ohridski sporazum primenimo na obe strane. Očekujemo od Vlade Kosova da stvori okolnosti i preduzme akcije koje će deeskalirati situaciju, kako bi se stvorile mogućnosti da se ispune uslovi za sprovođenje odgovornosti obe države. Za Kosovo je važno da hitno radi na pregovorima sa lokalnim Srbima, kako bi oni mogli da budu deo procesa“, kazao je ambasador SAD.

Prema njegovim rečima, i vlada Srbije mora da se bavi obavezama koje ima u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom.

„Nadam se i mislim da sukob nije rešenje“, rekao je je Hovenijer, prenosi Kosovo onlajn. 

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu