Povežite se sa nama

Turizam

Grčka uvodi nove mere od petka

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Zbog povećanja broja zaraženih, a i povećanog broja turista koji tokom leta boravi u Grčkoj, vlasti ove zemlje, prinuđene su da, zbog slabe vakcinacije građana, uvedu nove mere zbog sprečavanja širenja korona virusa.

Godinu i po dana od početka pandemije korona virusa, Grčka ima vakcine koje su odmah dostupne svakom građaninu u svakom delu zemlje. Ali, odziv građana je slabiji od očekivanog.

Dva problema, sprečavaju brzi i konačni izlazak iz pandemije, a to su pojava agresivne mutacije delta soja korona virusa i procenat građana koji još uvek ne želi da se vakciniše. Ovo je navelo vlasti da uvedu novi paket mera, koje će stupiti na snagu u petak.

To je dvostruka pretnja koja utiče na većinu zemalja danas, prisiljavajući neke od njih da se vrate strogim ograničenjima, kaže u saopštenju za medije premijer Grčke Kirijakos Micotakis.

„Stav nekih neće ponovo zatvoriti zemlju. Mnogima će dati slobodu. I zaštita za sve. Jer nije Grčka u opasnosti, već nevakcinisani Grci“, rekao je premijer.

On je zatim naveo da se Grčka suočava sa povećanjem broja zaraženih i da su vlasti primorane da uvedu nove mere.

Vakcinacija medicinskih radnika obavezna

Prvi na udaru biće radnici u staračkim domovima. Vakcinacija medicinskih radnika koji rade sa najranjivijim grupama od petka će biti obavezna.

„Oni koji to ne budu učinili biće suspendovani s posla najkasnije do 16. avgusta“, piše u saopštenju.

Od 1. septembra biće obavezna vakcinacija za sve zdravstvene radnike u privatnom i državnom sektoru. Posebne odredbe o vakcinaciji odraziće se i na vojna lica. Svi zaposleni u vojsci imaće mogućnost, ali i određene podsticaje da se vakcinišu u svojim jedinicama.

Novi paket mera koji stupa na snagu u petak, pogodiće i ugostiteljske objekte i kulturne ustanove.

Do kraja avgusta svi zatvoreni prostori, noćni klubovi, barovi, bioskopi, ni pozorišta primaće isključivo vakcinisane posetioce. Njima će takođe biti ograničeno koliko osoba mogu da prime u jednom trenutku.

„Svi vakcinisani građani, moći će da preko digitalne aplikacije dobiju potvrdu o vakcinaciji koju će morati da pokažu zaposlenima u objektu“, piše u saopštenju premijera.

To znači da će tokom leta rekreacija, bilo na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, podrazumevati samo sedenje, a ne stajanje.

U saopštenju se dodaje da će se tokom leta primenjivati rigorozne kontrole, budući da je tokom leta turistička sezona i veći proj građana dolazi u ovu zemlju na odmor, pa je rizik od zaraze veći.

„Vreme je da se svi ujedinimo kako bismo ulepšali našu stvarnost. Tada ćemo otkriti da zajednička pravila ne dele, već ujedinjuju“, piše na kraju saopštenja.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Turizam

Kroacija erlajns na 29 % broja putnika od pre pandemije

Objavljeno

on

Foto: Pixabay

Kroacija erlajns u junu je imala 66.014 putnika, što je 29 % broja putnika iz istog meseca 2019., prenosi specijalizovani portal Zamaaero.

Kroacija na letovima najviše koristi avion Dash-8 (58,6 %), ali sve više i porodicu aviona A320, pa je A319 imao 32,1 % operacija, a A320 9,3 %.

To još uvek znači da su dva do tri A320 prizemljena i da kompanija ima viška kapaciteta, za razliku od Er Srbije koja je na 16 sopstvenih aviona morala da od Smartvingsa uzme u zakup jedan boing 737-700.

Inače ove srede, Evropi je bilo 22.853 letova, što je 65 % letova iz 2019, ali i 6 % više letova nego pre dve nedelje.

Najviše letova ove srede imao je Rajaner (2019), pa Turkiš erlajns (1215), Er frans (811), Izidžet (807) i Lufthansa (734).

Među aerodromima najviše letova imao je Amsterdam (979), pa Istanbul (927), Pariz Šarl de Gol (886), Frankfurt (835) i Madrid (754).

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • lager

Sponzorisano

  • Amazonija

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu