Connect with us

Ekonomija

Goran Radosavljević: „Cena struje za privredu skočiće posle Nove godine“

Foto: Unsplash

Izjava direktora Javnog preduzeća “Srbijagas“ Dušana Bajatovića, da „za sad neće biti novih poskupljenja gasa, ni električne energije“, u javnosti je izazvala nagađanja kada bi do poskupljenja moglo da dođe.

Da će se posle Nove godine sa korekcijom cene struje suočiti privrednici niko od eksperata u Srbiji nema dileme, ali kada je reč o tome da li će gas i električna energija poskupeti za domaćinstva do proleća, mišljenja su oprečna.

Ono u čemu se stručnjaci slažu je da nikakvih izmena cena ni struje ni gasa neće biti do kraja ove godine. Najizvesnije je da će nakon 1. januara 2023. godine cena struje porasti za privredu.

Profesor FEFA fakulteta Goran Radosavljević kaže za Danas da za razliku od cene struje i gasa za domaćinstva, koja u Srbiji predstavljaju političku kategoriju, kada je reč o ceni električne energije za privredu, to već nije slučaj, te očekuje da će cena po kojoj je plaća skočiti posle Nove godine.

„Očekujem da će se sa sadašnjeg iznosa od 95 evra po megavat satu cena struje za privredu povećati na 120 evra po mega-vat-satu. Jednostavno, EPS mora da izdvaja sredstva za kupovinu struje u inostranstvu po visokim cenama, te će se ići na to da u novoj godini privreda njeno korišćenje plaća više nego što je to sada slučaj. Kad je reč o domaćinstvima Vlada mora da razmišlja politički, tako da s obzirom na energetsku krizu ne verujem da će se aktuelne cene struje i gasa za domaćinstva menjati do završetka grejne sezone“, navodi naš sagovornik.
Na sličan način razmišlja i Željko Marković, stručnjak za energetiku kompanije Dilojt Srbija. I on ističe da će se privrednici suočiti sa poskupljenjem čiji procenat ne bi trebalo da bude veći od onog do koga je došlo usled poslednjeg dosadašnjeg poskupljenja.

„Ono što je potpuno izvesno, kada je reč o privredi, je da se aktuelne cene struje za njene potrebe neće menjati do kraja godine. Faktički, njih je svojom odlukom na taj iznos oročila Vlada Srbije. Izvesno je da će se od januara stvari promeniti. Što se tiče domaćinstava ona imaju priliku da izbegnu povećanje maloprodajnih cena kako kada je reč o struji, isto tako i kada je reč o gasu. Postoji velika šansa da one ostanu na sadašnjem nivou sve do proleća. Vlada je omogućila plaćanje nižih računa za sve one koji uštede struju tako da ako štednja da rezultate onda nema razloga za preterani uvoz što znači i da cene mogu da ostanu kakve su i sada tokom čitave grejne sezone“, objašnjava naš sagovornik.

Aktuelna cena gasa za individualne potrošače važi od 1. avgusta i iznosi 35.11 dinara po kubnom metru. Do poslednje promene cene struje za domaćinstva došlo je 1. septembra i ona iznosi 8,144 dinara po kilo-vat-satu.

Od istog datuma cena struje za privredu iznosi 95 evra po mega-vat-satu.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Najbolji hotel na svetu za 2023. godinu (VIDEO)

Pixabay

Kako se letnja sezona bliži kraju, The World’s 50 Best Hotels je sastavio svoju listu 50 najboljih svetskih hotela u 2023. godini. Najbolji hotel na svetu se nalazi u Evropi, u Italiji, na mondenskom jezeru Komo. U stvari, preko 20 najboljih se nalazi na Starom kontinentu.

Passalacqua, luksuzna vila iz 18. veka s pogledom na jezero Komo u Italiji, ove godine je proglašena najboljim hotelom na svetu. Ovaj butik hotel ima 24 sobe, sve su raspoređene u tri zgrade na sedam hektara savršeno negovanih terasastih vrtova punih maslinika, mimoza, ruža i magnolija.

Vila je nekad bila u vlasništvu kompozitora Vinćenca Belinija. Bogato je dekorisana, a izvorne freske i rezbarije na tavanici su dodatno ukrašene pozlaćenim ogledalima. Prostor je prijatan i luksuzan, taman toliko da ne bude previše kitnjast.

Hotelski restoran nudi jednostavnu i odličnu hranu uz opuštajuću atmosferu, sve je prilagođeno uživanju. Gosti često zalutaju u kuhinju i razgovaraju sa glavnim kuvarom, on je uvek raspoložen za priču.

Passalacqua je jedinstven hotel. Izvorno je podignut kao mesto na jezeru za prijatelje, za ljubav i razonodu, za užitke za stolom i italijansku umetnost „dolce far niente“. U prevodu, slatka dokolica, a ima li šta slađe i bezbrižnije od toga?

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu