Connect with us

Politika region

Goran Bogdanović: „Srbi na severu Kosova još uvek ne znaju šta da rade sa srpskim tablicama“

Foto: Unsplash

Iako je ostalo samo desetak dana do početka obavezne preregistracije vozila sa srpskim registarskim oznakama na RKS tablice, Srbi sa severa Kosova još uvek ne znaju da li će preregistrovati svoje automobile po uredbi Vlade Kosova, izjavio je bivši ministar za Kosovo u vladi Mirka Cvetkovića, Goran Bogdanović.

Bogdanović, koji živi u Leposaviću, kazao je agenciji Beta da su Srbi sa severa Kosova „sluđeni“, kako zbog uredbe Vlade Kosova o obaveznoj preregistraciji tako i zbog najava državnog vrha Srbije da će na Kosovu doći do rata i nove „Oluje“.

„Srbi sa severa Kosova su u nedoumici i čekaju da dobiju instrukcije iz Beograda da li da preregistruju svoja vozila. Trenutno, oko 20-30 odsto vlasnika vozila već ima RKS tablice. Svi Srbi sa severa Kosova koji rade južno od Ibra imaju automobile sa RKS tablicama“, rekao je Bogdanović.

Istakao je da se u poslednjih mesec dana veliki broj Srba odjavio sa severa Kosova i prebivalište prijavio u Raškoj, Kragujevcu i Beogradu, kako bi automobile preregistrovao u tim gradovima.

„Sada, na severu Kosova ima najmanje vozila sa srpskim ‘KM’ tablicama, preovlađuju RKS i tablice iz centralne Srbije. Sa srpskim tablicama ‘KM’, ‘PR’, ‘PE’, ‘PZ’, ‘GL’, ‘DJ’ nemoguće je kretati se po Kosovu, zato ne bi trebalo nikoga osuđivati ko vozilo preregistruje na RKS“, kazao je Bogdanović.

Naglasio je da zbog preregistracije neće doći do nikakvog rata ili „Oluje“, kako su to najavili Aleksandar Vučić i Petar Petković.

„Albanci nemaju nikakav interes da pokrenu bilo kakve sukobe ili „Oluju“ na severu Kosova. Sve na severu Kosova je pod kontrolom kosovske vlade, osim prosvete i zdravstva. Aktuelna vlast u Beogradu je Prištini predala sve atribute državnosti: policiju, pravosuđe, energetiku, lokalne samouprave, telekomunikacije, granične prelaze…“, istakao je bivši ministar.

Dodao je da se Srbi svakodnevno iseljavaju s Kosova, jer, kako je rekao, nema bezbednosti i perspektive.

„Mnogi roditelji decu posle završene osnovne ili srednje škole upisaće na dalje školovanje u centralnoj Srbiji. Na Univerzitetu u Severnoj Mitrovici najviše studenata je iz Crne Gore i centralne Srbije, a najmanje s Kosova i Metohije. Pretnjama o ratu i „Oluji“ vlast u Beogradu zloupotrebljava nesreću Srba na Kosovu i navodi ljude da se u što većem broju isele. Kad predsednik Srbije najavljuje „Oluju“, svaki normalan čovek se zapita: „Šta ja tražim na Kosovu“, upozorio je Goran Bogdanović.

Kosovska vlada donela je odluku 29. juna kojom je obavezala vlasnike vozila sa oznakama srpskih gradova na Kosovu da obave preregistraciju na tablice RKS.

Prema toj odluci, rok za preregistraciju vozila sa tablicama PR, KM, PZ, GL, UR, PE i DJ na RKS biće od 1. avgusta do 30. septembra i on se neće produžavati.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Seka Sablić govornica na protestu „Srbija protiv nasilja“ u petak

Photo: Unsplash

Glumica Jelisaveta Seka Sablić govoriće na šestom protestu „Srbija protiv nasilja“ u petak 9. juna, saznaje N1.

Organizatori su danas najavili da će na protestu u petak govoriti više javnih ličnosti, kao što je to bio slučaj na prethodnom skupu 3. juna.

Podsetimo, prošle subote su se okupljenim građanima obratili Dragan Bjelogrlić, Zoran Kesić, Ivan Ivanović, Nenad Hadži Maričić, Svetlana Bojković, sin Stanike Gligorijević, itd.

Organizatori su najavili i rutu šestog protesta – posle skupa ispred Skupštine Srbije okupljeni će otići do zgrade Vlade Srbije, oko koje je planirano da se napravi prsten.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu