Povežite se sa nama

Ostali Sportovi

Glavni grad Srbije domaćin najjačeg turnira u Evropi

Objavljeno

on

Foto: Pexels

BEOGRAD će u julu biti organizator najvećeg šahovskog turnira koji se održava u Evropi ove godine.

Kako je saopšteno, u organizaciji Šahovskog saveza Srbije, od od 2. do 8. jula u sali „Ivo Andrić“ hotela „Metropol Palas“ u Beogradu biće održano prvo međunardno prvenstvo Srbije pod nazivom „Srbija OPEN 2021” na kojem će nastupiti neki od najznačajnih šahovskih velemajstora.

– Šahovski savez Srbije nastavlja svoje aktivnosti sa najvišim ambicijama. Srbija je dokazano sportska nacija. Srpski sportisti postižu vrhunske uspehe na najvišem svetskom nivou. Redovno se vraćaju sa najjačih takmičenja sa peharima i medaljama. To se dugi niz godina nije dešavalo – rekao je Dragan Lazić, predsednik Šahovskog saveza Srbije.

Pored ovoga, uložićemo ozbiljna materijalna sredstva u unapređenje baze, u rad sa mladima, ističe Lazić.

– Šah kao treći sport po masovnosti u Srbiji zaslužuje unapređenje podrške i ozbiljan rad u strukturama Saveza. Sve ove naše ambicije prati i više nego adekvatna podrška države. Ministarstvo omladine i sporta prepoznaje nove vetrove u radu ŠŠ i svi naši novi programi su maksimalno podržani. Za Srbija Open 2021 imamo dodatnu podršku sa samog vrha tj od predsednika Srbije i Vlade Srbije. Znaćemo to da cenimo i da na pravi način doprinesemo promociji naše zemlje. –

– Kada smo u januaru počeli da kreiramo projekat zvani „Srbija OPEN 2021″ mnogi su sumnjičavo vrteli glavom, što je razumljivo, kada se ima u vidu tadašnja epidemiološka situacija – počeo je Marijan Stričević, direktor turnira „Srbija OPEN“ i savetnik za sponzorski pul i međunarodne odnose u Šahovskog saveza Srbije.

– Raspisali smo takmičenje u martu, dobro ga reklamirali i rezultat je zaista impresivan: oko 500 učesnika iz 44 nacionalne federacije. Među njima preko 50 velemajstora i mnogi poznati igrači i nosioci olimpijskih medalja. Po svim parametrima i našim saznanjima, „Srbija OPEN“ biće najjači OPEN turnir ove godine u Evropi, možda i na svetu, i ne krijemo da smo ponosni na ovu činjenicu. Sa ovim turnirom želimo da rastemo iz godine u godinu i da postanemo partner hotelima, prevoznicima, ugostiteljima, jer ne treba izgubiti iz vida da će ove godine zbog „Srbija OPEN“ u Beograd doputovati oko 500 osoba iz inostranstva, koje će se ovde zadržati nedelju dana – kaže Stričević.

Posle nekoliko decenija ovo je najveći šahovski turnir koji se održava u Srbiji sa ciljem da postane tradicionalan.

Prijavljeno je 510 učesnika iz 44 nacionalne federacije sa svih kontinenata. Među njima su i 55 nosilaca najviših velemajstorskih titula kod muškaraca, odnosno osam kod žena.

Na turniru će učestvovati od najpoznatijih svetskih šahista kao što su Vladimir Fedosejev iz Rusije, Jurij Kuzubov iz Ukrajine i Nihal Sarin iz Indije, koji ujedno važe za favorite na turniru.

Među učesnicima su i svi članovi sa šireg spiska ženske i muške reprezentacije Srbije. Učesnici su podeljeni u dve sekcije, masters i amatersku sekciju, zavisno od njihovog trenutnog rejtinga.

Nagradni fond turnira iznosi 25.000 evra koji je podeljen na 46 redovnih i specijalnih nagrada, a pobedniku turnira pripašće ček na 5.000 evra.

Organizator turnira „Srbija OPEN 2021“ je Šahovski savez Srbije. Održavanje turnira su podržali Vlada Republike Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, Grad Beograd i Svetska šahovska organizacija (FIDE).

 

(novosti.rs)

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ostali Sportovi

Norveška i Rusija domaćini evropskih prvenstava

Objavljeno

on

EVROPSKA STRELJAČKA KONFEDERACIJA POTVRDILA DATUME

Prezidijum Evropske streljačke konfederacije potvrdio je domaćine i datume kontinentalnih prvenstava u 2022. godini. Šampionat Evrope vazdušnim oružjem biće održan u Hamaru (Norveška) od 18. do 27.marta. Evropsko prvenstvo u disciplinama malokalibarskim oružjem i u gađanju glinenih golubova zakazano je za drugu polovinu avgusta (15 – 30.avgust) u Moskovskom regionu
Šampionati Starog kontinenta vazdušnim oružjem se organizuju svake godine, a MK oružjem i u gađanju glinenih golubova se već decenijama priređuju neparnim godinama. Izmena za narednu sezonu je uslovljena odlukom Svetske streljačke federacije (ISSF) o pomeranju Svetskog prvenstva u svim disciplinama, koje će takođe biti organzovano u Moskovskom regionu.
Moskovski region je odavno bio određen za domaćina SP u svim disciplinama 2022.godine. Međutim, Izvršni komitet ISSF je ovaj šampionat nedavno pomerio za 2023. godinu, kako bi ispoštovao presudu Suda za arbitražu o sportu, po kojoj je Rusiji zabranjeno da organizuje svetska prvenstva u svim sportovima do kraja 2022. godine.
Za 2023. su prvobitno bila zakazana odvojena Svetska prvenstva za discipline vazdušnim i MK oružjem i za discipline u gađanju glinenih golubova. Posle odluke o promeni termina predstojećeg SP u Rusiji, ova dva šampionata su pomerena za 2022. godinu. Domaćin Šampionata sveta u disciplinama vazdušnim i MK oružjem je Kairo. Novi termin još nije saopšten.

FOTO – STRELJAČKI SAVEZ SRBIJE

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • AUTOkm -proveri svoju kilometrzu

Sponzorisano

  • multimedija music prodavnica

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu