Connect with us

Politika

Glasanje u Evropskom parlamentu o viznoj liberalizaciji za Kosovo zakazano za 18. april

Photo: Unsplash

Evropski parlament zakazao je za 18. april glasanje o tekstu koji su usaglasile zemlje EU povodom vizne liberalizacije za Kosovo, prenosi Kosovo online na pisanje Ekonomije onlajn.

Proces je otključao Savet ministara EU, nakon čega je usledila izrada teksta koji su usaglasile zemlje članice, a, kako se očekuje, građani Kosova će moći slobodno da putuju u EU od 1. januara 2024. godine.

Nakon glasanja u EP, ostalo je još pet koraka pre nego što odluka konačno stupi na snagu: da ambasadori EU prostom većinom glasaju za liberalizaciju viza, da Savet ministara EU prostom većinom odobri liberalizaciju viza, da pravni akt potpišu predstavnici institucija EU, Evropske komisije, Evropskog saveta i Evropskog parlamenta, kao i da odluka bude objavljena u Službeni list, uključujući i datum stupanja na snagu.

Evropska komisija je 2018. godine istakla da je Kosovo ispunilo uslove za liberalizaciju viznog režima, međutim, proces nije nastavljen u drugim organima EU.

Holandski poslanik Tis Rojten, čija je zemlja bila među najskeptičnijima, imenovan je za izvestioca za viznu liberalizaciju za Kosovo u Evropskom parlamentu. On je rekao da više neće biti promena sadržaja sporazuma i da to znači da će vizna liberalizacija stupiti na snagu ili u isto vreme sa ETIAS sistemom ili najkasnije 1. januara 2024. godine.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

DSK će ove sedmice objaviti stav o Statutu ZSO

Photo: Unsplash

„DSK je na sastanku Glavnog odbora ovlastio novoizabrano rukovodstvo da zauzme stav i tokom narednih dana, naime do kraja nedelje, rukovodstvo DSK će se sastati i razgovarati o nacrtu statuta“, kazao je on.

Kako je naveo, na sastanku Glavnog odbora stranke razgovaralo se i ostalim organizacionim pitanjima.

„Odlučili smo da u narednim danima i nedeljama započnemo interni konsultativni proces u izradi izborne liste poslanika DSK za naredne izbore. Nameravamo da napravimo izbornu listu mnogo ranije, što bi kandidatima dalo više vremena da se sami organizuju“, rekao je Abdidžiku.

Komentarišući poziv predsednice Kosova Vjose Osmani za sastanak sa predstavnicima opozicije o nacrtu statuta ZSO, rekao je da će učestvovati, ali da još nije dobio takav poziv.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu