Connect with us

Politika

Gabrijel Eskobar: „Vučić i Kurti kroz dve nedelje nastavljaju pregovore o ZSO“

Photo: Unsplash

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio je da će se razgovori o Zajednici srpskih opština nastaviti za dve nedelje na nivou glavnih pregovarača Srbije i Kosova, kako bi se došlo do kompromisnog rešenja kako ZSO treba da izgleda.

Eskobar je na onlajn pres konferenciji naveo da su na sastanku srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa zvaničnicima EU u Briselu obe strane predstavile svoje predloge nacrta Statuta ZSO.

„Lopta je sad kod obe strane, da izoštre svoj predlog tako da bude prihvatljiv i za drugu stranu i da bude model u skladu sa evropskim okvirima o ovom pitanju i koji će zaštiti prava Srba na Kosovu. Mislim da su obe strane veoma ozbiljne u vezi sa ovim, kao što su i SAD veoma ozbiljne u vezi sa očekivanjima da se oko ovog pitanja postigne napredak. Upravljački tim je na sastanku predstavio nacrt Statuta ZSO, Kurti je izneo svoje principe za ZSO. Oba predloga su ozbiljna i razgovori će biti nastavljeni, rekao je Eskobar.

On je naglasio da su Srbija i Kosovo prihvatili pravno—obavezujući sporazum za normalizaciju odnosa i da je na sastanku u Briselu razgovarano o njegovoj implementaciji.

„Implementacija počinje formiranjem ZSO, na sastanku su razmatrani važni elementi u vezi sa Zajednicom, sada je na glavnim pregovaračima da napreduju i dođu do predloga Statuta ZSO prihvatljivog za obe strane. Važno je da ZSO bude platforma za poboljšanje položaja i zaštitu kosovskih Srba i njihovog učešća u političkom životu Kosova“, rekao je Eskobar.

Na pitanje da li je nakon što je Kurti odbio nacrt Statuta ZSO koji je predstavio Upravljački tim, tvrdeći da ne „želi novu Republiku Srpsku na Kosovu“, dijalog zapao u ćorsokak, Eskobar je rekao da su već načinjeni neki pozitivni pomaci u vezi sa ovim pitanjem i da on očekuje da se nastavi u tom pravcu.

„Nema pritiska ni na Srbiju ni na Kosovo da prihvate predlog Statuta ZSO druge strane. Ovo nije situacija u kojoj jedna strana gubi, a druga dobija, ovo je proces koji treba da bude pobednički za obe strane. Obe strane treba ovaj proces da shvate ozbiljno, posebno Kosovo u smislu da bi ZSO trebalo da prođe i kroz odgovarajuću parlamentarnu i zakonsku proceduru, kako bi proces njegovog formiranja bio bespovratan“, naveo je Eskobar.

On je rekao da je model primenjen u Bosni i Hercegovini jedinstven primer i da se neće preslikavati na Kosovo.

Kada je reč o rokovima u kojima bi moglo doći do formiranja ZSO, Eskobar je rekao da se nada da bi se to moglo dogoditi do kraja godine.

„Mislim da to nije preuranjeno, lideri se sastaju, diskutuju o pravim pitanjima, postiže se izvestan napredak. Nismo ni očekivali da se na jučerašnjem sastanku slože oko ZSO, ali je važno da je započeta diskusija“, istakao je Eskobar.

On je pozdravio usvajanje Deklaracije o nestalima na sastanku u Briselu i poručio da će ostati angažovan u procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova, zajedno sa kolegama iz EU.

„SAD i EU su u potpunosti predane da dođe do normalizacije odnos. Stabilnost regiona zavisi od toga, zajednica koje žive na Kosovu, izazovi sa kojima se Evrope suočava to zahteva“, rekao je Eskobar.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Ana Brnabić: „SNS ne beži od izbora, a opozicija jedno piše, a drugo priča“

Photo: Unsplash

Brnabić je za televiziju Hepi ocenila i da opozicija, po pitanju izbora, „jedno priča, a drugo piše“, te da, kako je navela, „u ovom trenutku niko tačno ne zna šta tačno hoće“.

Premijerka Srbije je ukazala na promenu stava dela opozicije u vezi izbora i navela da njihovi predstavnici, u kratkom periodu, prvo nisu hteli izbora, a onda ih hoće.

Dodala je i da ih je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zvao da razgovaraju oko izbora ali da, kako je kazala, nisu uzeli učešće „u tehničkim razgovorima“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu