Connect with us

Politika

Gabrijel Eskobar: „Tenzije na severu rezultat nesaradnje Kosova sa međunarodnom zajednicom“

Photo: Unsplash

Eskalacija na severu Kosova je delom rezultat nespremnosti zvanične Prištine da sasluša međunarodnu zajednicu, rekao je za Bi-Bi-Si (BBC) američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar. 

On je dodao da je rast tenzija na severu mogao da se izbegne.

„Ova eskalacija je delom rezultat nespremnosti kosovske strane da sasluša međunarodnu zajednicu. Ona je izazvala tenzije, nepotrebno, insistiranjem na korišćenju opštinskih objekata. Postoje i druge zgrade iz kojih se može raditi i ako ništa drugo, pandemija korona virusa nas je naučila da možemo da radimo i sa alternativnih lokacija,“ rekao je Eskobar.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Eskobar je rekao da su napori međunarodne zajednice da koordinira sa vladom Kosova naišli na otpor.

„Nije bilo potrebe da se ide u te zgrade. One nemaju stvarnu vrednost. Kurti nas je uverio da će ti gradonačelnici obavljati samo osnovne opštinske poslove“, pojasnio je Eskobar.

Eskobar je ponovio da se krug nasilja mora prekinuti i da obe strane, i Kosovo i Srbija, imaju odgovornost da deluju u tom pravcu.

„Mnogi članovi međunarodne zajednice vide ovu situaciju kao konfrontaciju između Kosova i Srbije. Ali moramo zapamtiti da i ovde postoji neuspeh u postizanju etničkog pomirenja unutar Kosova. Ohrabrili smo obe strane da se angažuju u dijalogu,“ rekao je on.

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenier je rekao je 30. maja da je zbog nekoordinacije Vlade Kosova sa SAD, u vezi sa akcijama na severu, Priština isključena iz najvećih vojnih vežbi NATO saveznika u regionu Balkana, Defender Europe 2023.

Politički predstavnici srpske zajednice na Kosovu bojkotovali su vanredne lokalne izbore 23. aprila, na kojima su posledično u četiri opštine na severu Kosova izabrani gradonačelnici iz redova albanske zajednice.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Vladimir Bilčik: „Od dolaska Kurtija na vlast pregovori ne idu u pravcu pronalaženja rešenja“

Photo: Unsplash

Kako prenosi portal Kosovo online, Bilčik je naveo da treba pažljivo sagledati situaciju i u Beogradu i u Prištini.

„Nažalost, dolaskom Aljbina Kurtija na vlast (na Kosovu) sa pregovorima se zaista odugovlači i oni ne idu u pravcu pronalaženja rešenja – i to govorim kao neko ko je veoma otvoren za kritiku srpske strane“, rekao je Bilčik.

On je nedavnu pucnjavu na severu Kosova ocenio kao „apsolutno neprihvatljivu“.

„Ovo je zaista izuzetno opasna situacija koja ukazuje da bi stvari zaista mogle da izmaknu kontroli. Važno je da dođe do deeskalacije, da postoji puna istraga”, kazao je Bilčik dodajući da je članstvo u EU “šargarepa” za obe strane u dijalogu.

Ako dijalog ne krene dalje, kako je naveo, „videćemo više sukoba, više nacionalizma, više povlačenja iz sveta“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu