Connect with us

Politika

Gabrijel Eskobar: „SAD pružaju stalnu podršku evroatlantskim integracijama Kosova“

Foto: Unsplash

Američki emisar za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izrazio je u Prištini podršku SAD evroatlantskim integracijama Kosova.

On je u obraćanju novinarima nakon sastanka sa predsednicom Vjosom Osmani, Kosovo nazvao „veoma dobrim“ saveznikom SAD i dobrim prijateljem.

„Svrha posete je da se vidi način saradnje sa veoma dobrim saveznikom i dobrim prijateljem. To prijateljstvo i partnerstvo zasnovano je, ne samo na zajedničkom interesu, već i na deljenju istih vrednosti. Želim da izrazim kontinuiranu američku podršku evroatlantskim aspiracijama Kosova i solidarnost za Kosovo u ovom trenutku krize“, rekao je Eskobar.

Dodao je da SAD podržavaju dijalog Kosova i Srbije uz pomoć EU i kazao da je ponosan što je Kosovo doprinelo zajedničkoj agendi.

Osmani je rekla da je Kosovo uvek bilo konstruktivna strana u dijalogu i da je spremna da još više poveća posvećenost kako bi se intenzivirao proces dijaloga.

Naglasila je da Srbija odbija da poštuje potpisane sporazume, posebno onaj o razbijanju kriminalnih grupa u severnom delu i da nastavlja da podržava te strukture i finansijski i politički.

„Istakla sam mogućnost dijaloga između naše dve zemlje što je pre moguće. U ovom teškom vremenu za svet, Kosovo je posvećeno da učini sve što može da podrži naše saveznike u odbrani mira i demokratije. To je dokazano i sankcijama Rusiji. Danas smo takođe razgovarali o potrebi da se napreduje u procesu dijaloga. Kosovo je uvek bilo konstruktivna strana u ovom procesu. Takođe je spremna da još više poveća posvećenost kako bi se intenzivirao proces dijaloga“, rekla je ona.

Ocenila je da je poseta Eskobara ponovo potvrdila američku podršku Kosovu i da istorija dokazuje da je posvećenost SAD Kosovu i regionu egzistencijalna.

„Što je više posvećenosti SAD, to su bolji rezultati u pogledu mira i stabilnosti“, kazala je Osmani.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu