Connect with us

Politika

Gabrijel Eskobar: Odnos Amerike i Srbije nije ni dobar ni loš, već komplikovan

Foto: Unsplash

Izjava izaslanika SAD za Zapadni Balkana Gabrijela Eskobara da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima podršku SAD, dokle god nastavlja da ide evropskim putem, nije podrška lične prirode, već podrška vlasti za rešavanje problema, već uobičajena floskula o podršci Srbije da bude deo EU, jer se Amerika i Unija prave i simuliraju to da zvanični Beograd teži Evropi, ocenjuju sagovonici Danasa.

Zamenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stejt dipartmenta Gabrijel Eskobar izjavio je za Al Džaziru Balkans da odnos Amerike i Srbije nije ni dobar ni loš, već komplikovan.

– Nadam se da će ovo „partnerstvo u razvoju“, koje imamo sa Srbijom, moći da pomogne stabilnosti u regionu – kazao je Eskobar, odgovarajući na pitanje da li je Srbija destabilizujući faktor u regionu.

On je na 11. Bezbednosnom forumu naveo da Sjedinjene države nemaju u planu da biraju lidere na Balkanu.

– Ne želim da razočaram neke, ali sankcije neće biti naš glavni alat, to nije rešenje za Balkan. Rešenje su izbori i motivisanje građana i javnosti da učestvuje u političkom prostoru. Mora da se otvori veći prostor za dijalog sa civilnim društvom. Bez obzira da li političari razumeju moje poruke, verujem da ih javnost razume – rekao je Eskobar.

Ivan Vujačić, bivši ambasador Srbije u Americi, smatra da Eskobar ništa novo nije rekao, već je ponovio floskulu da Amerika podržava put Srbije u EU.

– To je floskula, koju Amerikanci koriste, i deo je strategije na ovim prostorima, da ko bude činio adekvatne reforme ima njihovu podršku za ulazak u EU. S tim što Amerika nije članica EU, ali jedan od opštih njihovih strateških ciljeva je da ovaj deo Evrope uđe u Uniju. To ne znači mnogo toga. I nije to blanko ček. Već u zavisnosti od toga kako taj proces bude išao Amerika će ga podržati – objašnjava Vujačić za Danas.

Kako dodaje, gde se tu stalo to je stvar EU da oceni.

Dok Sonja Biserko, predsednica Helšinskog odbora za ljudska prava u Srbiji, za Danas pita šta ako Srbija nije na evropskom putu.

– Amerika i EU još uvek simuliraju i prave se da je Srbija na evropskom putu i u tom smislu i daju takve izjave i pišu takve izveštaje. S druge strane, za nas, koji ovde živimo vidljivo je da to baš i nije tako. Oni nastoje da Srbiju drže na tom koloseku, dokle god je to i najmanje uverljivo – navodi Biserko.

Podsetimo, da je nedavno povodom imenovanja novog ambasadora Amerike u Srbiji Kristofera Hila, u intervjuu za Glas Amerike bivši ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, istakao da je imenovanje Hila izvanredna ideja, koja jasno pokazuje da SAD zaista žele da postignu napredak u delu sveta, za koji je Srbija ključna i veruje da će to pomoći Srbiji da napreduje, ako to želi.

Kirbi, koji je bio američki ambasador u Srbiji od 2012. do 2016. godine, je naveo da je poruka da je predsednik Džozef Bajden mnogo godina slušao Srbe, kako govore da će uraditi određene stvari, ali nisu uradili to što su obećali i ovo je prilika da se to postigne.

– Američka administracija je ozbiljna i vi se uozbiljite, ili smo završili. Stvari ne mogu beskonačno da traju – kazao je Kirbi.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu